Aktuelno iz kulture

Vil Smit se vraća na scenu sa novim filmom, prvim nakon skandala na dodeli Oskara: Može li Holivud oprostiti šamar

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/10/2022

-

08:38

Vil Smit se vraća na scenu sa novim filmom, prvim nakon skandala na dodeli Oskara: Može li Holivud oprostiti šamar
Tanjug/AP/Jordan Strauss - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Vil Smit vraća se na scenu novim filmom pod nazivom "Emancipacija", koji je tokom vikenda prikazan odabranoj publici, a premijeri je prisustvovao i Smit.

To je bio prvi put da se glumac pojavi na nekom javnom događaju još od ovogodišnje dodele Oskara na kojoj je ošamario Krisa Roka na sceni i dobio zabranu pojavljivanja na događajima Akademije filmske umetnosti i nauka u narednih deset godina.

Film je zasnovan na istinitoj priči o robu Gordonu čija je fotografija leđa krvavih od bičevanja objavljena 1863. godine i postala dokaz surovosti američkog ropstva. Ovu fotograiju Vil Smit je nazvao "prvom viralnom fotografijom".

"Tokom moje karijere odbio sam mnoge filmove koji se bave ropstvom", rekao je Smit i dodao da ovo nije film o ropstvu već slobodi.

"Ovo je bila priča koja je eksplodirala i procvetala u mom srcu koju sam želeo da vam prenesem", rekao je Vil Smit.

Popularnost legendarnog glumca opala zbog skandala

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je slika u javnosti o pedesettrogodišnjem glumcu drastično pala nakon skandala na dodeli Oskara, kada je zbog šale upućene njegovoj ženi Džejdi Pinket Smit udario šamar glumcu i komičaru Krisu Roku na sceni.

Vil Smit je krajem jula prekinuo višemesečno ćutanje, rekavši fanovima u video snimku da se "duboko kaje" zbog svog postupka.

"Duboko se kajem i pokušavam da se kajem, a da se ne stidim sebe", rekao je, između ostalog, Smit.

"Obratio sam se Krisu i stigla mi je poruka da on nije spreman da razgovara, a kada bude, javiće se. Zato ću ti reći, Кrise, izvinjavam ti se. Moje ponašanje je bilo neprihvatljivo i tu sam kad god si spreman za razgovor", priznao je tada glumac.

Kris Rok, međutim, nije uvažio izvinjenje.

Šamar koji je odjeknuo svetom

Podsećamo, Vil je ošamario komičara Кrisa Roka nakon što se na sceni našalio na račun Smitove supruge, Džejde Pinket Smit. 

Rok je, između ostalog, rekao da se raduje što će je videti u nastavku filma "Redov Džejn", aludirajući na njen izgled.

Naime, Pinket Smit ranije je otvoreno govorila o svojoj borbi sa alopecijom, zbog koje je ostala bez kose, a komičar ju je zbog toga uporedio sa junakinjom filma "Redov Džejn", koju je igrala Demi Mur obrijane glave.

Tanjug AP/Chris Pizzello

 

Na te njegove reči, Vil Smit je izašao na scenu i ošamario komičara, na zaprepašćenje prisutnih.

"Ne uzimaj moju ženu u svoja je**na usta", rekao mu je, uznemireno glumac u dva navrata nakon što se vratio na svoje mesto.

Njegov postupak osudile su mnoge kolege, a Akademija filmskih umetnosti i nauke zabranila mu je pojavljivanje na dodeli Oskara u narednih deset godina. Takođe, glumac se sam povukao iz članstva te prestižne organizacije.

Šamar je imao naročit odjek zato što je nedugo nakon što je udario kolegu, dobio Oskara za najboljeg glumca, prvog u životu. Hoće li novi film biti dovoljan da Smit ponovo dobije naklonost publike, pitanje je na koje ćemo odgovor znati tek nakon početka prikazivanja "Emancipacije", ali se tačan datum još ne zna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura