Aktuelno iz kulture

Priča o mrtvacu koji traga za svojim ubicom: Svestrani umetnik Šehan Karunatilaka ovogodišnji laureat Bukerove nagrade

Komentari

Autor: BBC

18/10/2022

-

09:41

Priča o mrtvacu koji traga za svojim ubicom: Svestrani umetnik Šehan Karunatilaka ovogodišnji laureat Bukerove nagrade
Priča o mrtvacu koji traga za svojim ubicom: Svestrani umetnik Šehan Karunatilaka ovogodišnji laureat Bukerove nagrade - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Šehan Karunatilaka iz Šri Lanke dobitnik je ovogodišnje Bukerove nagrade za roman "The Seven Moons of Maali Almeida". Na svečanoj ceremoniji u londonskom Raundhausu, ovogodišnjem pobedniku nagradu je dodelila kraljica Kamila.

Knjiga koja mu je donela Bukerovu nagradu govori o fotografu tokom građanskog rata u Šri Lanki krajem osamdesetih, nasilju, zverstvu i kolonijalnoj istoriji. To je takođe neobična ljubavna priča, romantična i platonska, ali i gotovo komična misterija.

Na početku priče Mali Almeida, šarmantni fotograf amater sa sklonošću ka kocki i lepim dečacima, "budi se" mrtav. On se nalazi u zagrobnom životu koji je podjednako opasan i zbunjujući kao i živi svet, užurbanom i haotičnom carstvu koje se oslanja na mit i folklor Šri Lanke, koliko i na Danteov pakao.

Smrt daje energiju opuštenom Maliju: njegova potraga tokom jedne nedelje ili "sedam meseca" je da otkrije kako je umro, ali i da uputi svog dečka i najboljeg prijatelja Jakija do fotografija koje je krišom napravio, a koje otkrivaju pravi užas počinjenih zločina za vreme građanskog rata. 

Karunatilaka je katastrofu svoje zemlje napisao kao priču o duhovima, jer mu se "činilo da samo mrtvi mogu ponuditi uverljiva objašnjenja tragedije u Šri Lanki, pošto živi očigledno nisu imali pojma". 

 

 

Pisac je rođen 1975. godine u gradu Gale, na jugu Šri Lanke. Odrastao je u Kolombu, studirao na Novom Zelandu, a živeo je i radio u Londonu, Amsterdamu i Singapuru.

Pre objavljivanja svog prvog romana "Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew" 2010. bavio se marketingom, ali i novinarstvom. Svirao je bas u rok bendovima u svojoj zemlji.

Za "Chinaman" koji govori o kriketu, koliko i o građanskom ratu u Šri Lanki, osvojio je nagradu Komonvelta, nagradu DSC, nagradu Gratiaen, a ovo delo je proglašeno je i za drugu najveću knjigu o kriketu svih vremena.

Njegov prvi rukopis, "Slikar", ušao je u uži izbor za nagradu Gratiaen 2000. godine, ali nikada nije objavljen. Prema pisanju BBC, trenutno radi na još dve knjige za decu, zbirci kratkih priča i nada se da će započeti roman za koji, kako kaže, "neće biti potrebno 10 godina".

Iz odbora prestižne Bukerove nagrade početkom septembra objavljen je uži spisak od šest kandidovanih romana koji su u konkurenciji za iznos od 50.000 evra koji će biti dodeljen pobedniku.

Kako je tada saopšteno, među nominovanima za nagradu, koja se dodeljuje od 1969. godine za dela napisana na engleskom jeziku, bili su Alan Garner koji je sa 88 godina bio najstariji kandidat. Njegov roman "Treacle Water", sa 116 strana i po broju reči, istovremeno je i najkraći u istoriji Bukera.

Drugi put nominovana za nagradu bila je spisateljica Novajolet Bulavajo iz Zimbabvea za delo "Glory", a za prestižno priznanje su se, pored Šehana Karunatilake, takmičili i Amerikanci Persival Everet sa "Trees" i Elizabet Straut sa "Oh William!", kao i Kler Kigen iz Irske sa "Small Things Like These".

"Ove su pre svega knjige u kojima smo uživali i koje želimo da preporučimo drugima. To nisu lake knjige, iako mogu biti kratke. Ali, kao i sva velika zadovoljstva, neke zahtevaju naporan rad i nalazimo da su vredne tog truda", ocenio je predsednik žirija Nil Mekgregor, prilikom objavljivanja užeg izbora kandidata za ovogodišnje prestižno priznanje.

Komentari (0)

Kultura