Aktuelno iz kulture

Kraj prve sezone "Kuće zmaja" obeležio početak rata: Šta možemo da očekujemo u nastavku?

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/10/2022

-

23:21

Kraj prve sezone "Kuće zmaja" obeležio početak rata: Šta možemo da očekujemo u nastavku?
Prinskrin/Youtube/HBO - Copyright Prinskrin/Youtube/HBO

veličina teksta

Aa Aa

Protekli vikend je za kuću HBO bio vrlo stresan. Samo dva dana pre prikazivanja finala prve sezone njihove hit serije "Kuća zmaja", poslednja epizoda "procurila" je na torent sajtovima, baš kao što se to pre nekoliko godina dešavalo sa novim epizodama "Igre prestola".

Ipak, i oni koji su do epizode nazvane "Crna kraljica" došli ilegalno, kao i oni koji su se strpili i sačekali zvaničnu verziju u 4K rezoluciji, mogli su da vide kulminaciju napetosti u kući Targarijena i početak "Plesa zmajeva".

Ukoliko još niste pogledali poslednju i ostale epizode prve sezone, imajte u vidu da se u ostatku teksta nalaze "spojleri", odnosno detalji iz serije koji bi mogli da vam pokvare ugođaj.

Šta smo sve videli u prvoj sezoni

Ako ste pratili "Igru prestola", verovatno znate da je porodica Targarijen došla na vlast u Vesterosu zahvaljujući zmajevima koje su posedovali. Njihova dinastija vladala je generacijama, a "Kuća zmaja" prikazuje njihov "početak kraja" i događaje koji su prethodili građanskom ratu, koji je upamćen kao "Ples zmajeva".

Kao što smo videli u poslednjoj epizodi, građanski rat započeo je zbog neslaganja o tome ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana (Pedi Konsidin). Njegovo prvo dete, princeza Renira (mlađu verziju igra Mili Alkok, a stariju Ema D'Arsi) očekuje da će vladati kao prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, kako to kaže njena tetka Renis, "muškarci su pre spremni da spale celo kraljevstvo, nego da vide ženu na Gvozdenom prestolu".

Prinskrin/Youtube/HBO

 

U borbu za vlast nad Sedam kraljevstava uključuje se i Renirin polubrat Egon, sin kralja Viserisa i Alisent Hajtauer. Upravo sukob Egona i Renire izaziva razorni bratoubilački rat.

Na Renirinoj strani bore se njen nasednik, princ Džakaris Velarion (Leo Hart), jedan od njenih trojice sinova (tu su još i Lukeris, koji je u poslednjoj epizodi tragično nastradao i Džofri Velarion), ali je pravi otac svima njima ser Harvin Strong (Rajan Kor).

Na njenoj strani je i Dejmon Targarijen (Met Smit) njen stric i muž, kao i njegove ćerke od ledi Laene Bela (Šani Smethurst) i Rena (Eva Osei Gerning).

Velarioni su takođe lojalni Reniri, čak i nakon smrti njenog muža Laenora koji je iz njihove kuće i uprkos tome što znaju da njeni naslednici ne nose njegovu krv.

Lord Korlis (Stiv Tausant) koji je na čelu Velariona nema više preživele dece i zato pokušava da podrži svoje "unuke". 

Prinskrin/Youtube/HBO

 

Kuća Velarion ustupiće Reniri svoje moćne brodove i bogatstvo, zahvaljujući kojim će postati praktično nepobediva na moru. 

Na njihovoj strani je i Mizarija, poznata i kao Beli Crv (Sonoja Mizuno), ali i značajan broj zmajeva: Siraksa, Vermaksa, Karaksa, Mundensera i Meleja. 

Egonova najveća podrška, pored majke Alisent, su njegova sestra Helena Targarijen (Evi Alen), mada se ne slažu uvek, kao i njegov brat Emond Targarijen (Leo Ašton).

"Zeleni" imaju i najmoćnije članove malog saveta kralja Viserisa - Otoa Hajtauera (Ris Ifans) i celu kuću Hajtauer, kao i ser Kristona Kola (Fabijen Frankel).

Laris Strong (Metju Nidam) novi vladar Harenhala se jasno svrstava uz Zelene, a njegova diskrecija i spremnost na sve biće dragoceni u ratu o kom će govoriti naredna sezona.

Šta znamo o nastavku

Ljubitelji "Kuće zmaja" sada moraju da se strpe do druge sezone, koja bi trebalo da počne sa snimanjem u aprilu sledeće godine, a imajući u vidu ozbiljnost produkcije, nove epizode ne možemo očekivati pre 2024. godine.

Tanjug AP/HBO Max via AP

 

Iako HBO još nije potvrdio ko se od glumaca vraća u narednoj sezoni, knjiga Džordža R. R. Martina sugeriše da u budućnosti više nećemo imati "vremenske skokove", pa se očekuje da će Met Smit ostati Dejmon, Olivija Kuk Alisent Hajtauer, Ema D'Arsi Renira, Stiv Tausend Korlis Velarion, Iv Best Renis, Tom Glini Karni kao Egon II, a Evan Mičel Emond Targarijen. 

Od novih likova dobićemo Derona Targarijena, Viserisovo i Alisentino četvrto dete, za kog, prema Martinovim rečima, nisu imali vremena u prvoj sezoni.

Pored likova koji su nastradali, najveći gubitak za seriju je odlazak reditelja Migela Sapočnika, ali je na njegovo mesto, uz scenaristu Rajana Kondala, sada došao Alan Tejlor.

Nije poznato o čemu će se raditi u drugoj sezoni, ali ako ste nestrpljivi da saznate više, uvek možete da se okrenete Martinovoj knjizi "Vatra i krv" i odmah dobijete sve odgovore.

Komentari (0)

Kultura