Aktuelno iz kulture

Kristis očekuje milijardu dolara za kolekciju Pola Alena, prihod ide u dobrotvorne svrhe

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

18:20

Kristis očekuje milijardu dolara za kolekciju Pola Alena, prihod ide u dobrotvorne svrhe
Kristis očekuje milijardu dolara za kolekciju Pola Alena, prihod ide u dobrotvorne svrhe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika privatna umetnička kolekcija pokojnog suosnivača Majkrosofta Pola Alena mogla bi da dostigne rekordnu sumu od milijardu dolara kada bude stavljena na aukciju sledeće nedelje.

Kolekcija od preko 150 umetničkih dela uključuje i slike "Les Poseuses" i "Ensemble" koje je naslikao Žorž Sera i pejsaž Pola Sezana "La Montagne Sainte-Victoire", koji se očekuje da će biti prodat za više od 100 miliona dolara, preneo je "Gardijan".

Kolekcija, koja će se prodavati u aukcijskoj kući "Kristis" dve večeri, takođe uključuje radove Botičelija, Renoara, Dejvida Hoknija, Roja Lihtenštajna, Fransisa Bejkona, Lusijana Frojda i JMW Tarner.

profimedia

 

Alen je lično birao sva dela, koja su stara više od 500 godina, za razliku od brojnih milijardera koji angažuju eksperte da kupuju za njih slike, navodi "Gardijan".

Kristis očekuje da će prodaja Alenove kolekcije nadmašiti majski rekord (922 miliona dolara) od prodaje umetničke kolekcije programera Harija Mekloua, koji je bio primoran da proda remek-dela na aukciji tokom razvoda.

Prihod će ići u dobrotvorne svrhe, na čemu je insistirao Alen.

On je preminuo je 2018. godine u 65. godini od kancera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura