Aktuelno iz kulture

Preminuo Kit Levin, gitarista i jedan od osnivača bendova Kleš i PIL

Komentari

Autor: Guardian

12/11/2022

-

20:03

Preminuo Kit Levin,  gitarista i jedan od osnivača  bendova Kleš i PIL
Preminuo Kit Levin, gitarista i jedan od osnivača bendova Kleš i PIL - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kit Levin, inovativni gitarista i jedan od osnivača grupa Kleš i Public Image Ltd, preminuo je u 65. godini.Levin, koji je imao rak jetre, umro je u svojoj kući u Norfolku, ostavljajući trajno nasleđe uticaja na britansku rok muziku.

Inovativni post-pank muzičar bio je originalni član Kleša pre nego što je osnovao PiL sa Džonom Lajdonom, pozantijim kao Džoni Roten, bivšim pevačem Seks Pistolsa  i Jahom Voblom

Njegov uticaj na post-pank muzičku scenu bio je presudan za mnoge poznate muzičare, a vest o njegovoj smrti izazvala je mnoge komentare širom sveta, prenosi Guardian.

 

 

Među njegovim najvećim obožavaocima je gitarista Red Hot Chili Peppersa Džon Frušante, koji je svojevremeno opisao svoj stil kao „spektakularan”, rekavši da je Levin prosto  „istražio mogućnosti šta možete da uradite sa gitarom”.

Kada je formirao Kleš sa gitaristom Mikom Džonsom i basistom Polom Simononom  imao je samo 18 godina. Levin je, zajedno sa menadžerom benda Bernardom Roudsom, pozvao Džoa Strumera, u to vreme frontmena grupe 101ers da im se pridruži. Srećom po Kleš, Stramer je prihvatio gledajući kako na javnost utiče nova pank muzika kroz svirku Seks Pistolsa.

Rođen kao Džulijan Levin u severnom  Londonu, ostao je sa Klešom dovoljno dugo da se pojavi na ranim svirkama i da doprinese pesmama, uključujući čuvenu "Whats my name" na njihovom debi albumu iz 1977. godine. Ali je pravac kojim je išao Kleš i Džo Stramer bio nedovoljno izvoran za Levina i on je napustio bend i osnovao PIL.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura