Aktuelno iz kulture

Jedan od najupečatljivijih događaja predstavljen u seriji "Kruna": Istinita priča o požaru u zamku Vindzor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/11/2022

-

07:33

Jedan od najupečatljivijih događaja predstavljen u seriji "Kruna": Istinita priča o požaru u zamku Vindzor
AP/Denis Paquin - Copyright AP/Denis Paquin

veličina teksta

Aa Aa

Skandali u tabloidima, pritisak međunarodne zajednice i pitanja o ulozi monarhije u novom dobu problemi su sa kojima se suočava britanska kraljevska porodica u petoj sezoni popularne serije "Kruna".

U dosadašnjim sezonama na Netfliksu ova serija pokrila je mnoge neverovatne događaje iz britanske istorije, ali je bez sumnje, jedan od najturbulentnijih perioda oslikan upravo u petoj. Pored razvoda troje od četvoro dece kraljice Elizabete Druge 1992. godine, veliki požar zahvatio je zamak Vindzor, najveći naseljeni zamak na svetu, što je na neki način metaforički označilo početak transformacije porodice, kako bi se prilagodila nadolazećem 21. veku.

Prinskrin/Youtube/Netflix

Kadar iz serije "Kruna"

U petoj sezoni princ Čarls (Dominik Vest) i princeza Dajana (Elizabet Debicki) sve se više udaljavaju. Kraljica Elizabeta (Imelda Stanton) i princ Filip (Džonatan Prajs) počeli su da uviđaju da više nisu mlade herojske ličnosti kako su ih mediji predstavljali, a počinju sve češće da se pojavljuju pitanja o tome koliko je kraljevska porodica uopšte značajna za britansko društvo. 

Početak sezone obeležio je požar, koji se u stvarnom životu dogodio u novembru 1992. godine. On je izbio u privatnoj kapeli kraljice Viktorije, kada je varnica iz pokvarene zidne lampe zapalila zavesu pored oltara. Za samo nekoliko minuta stihija je stigla do susedne Dvorane svetog Đorđa, a primećena je oko 11.30 časova ujutro.

ASSOCIATED PRESS/THE SUNDAY TIMES

 

U roku od tri sata na tom mestu nalazilo se 225 vatrogasaca iz sedam zemalja, a u najtežim trenutcima gašenja vatre koristili su 36 pumpi i izlivali oko pet miliona litara vode.

U delu zamka zahvaćenom požarom nalazila se bogata umetnička kolekcija u kojoj su slike Van Dajka, Rubensa i dragoceni porcelan, ali je zahvaljujući pribranoj i brzoj reakciji osoblja palate spasena većina. Izgubljene su samo jedna komoda od ružinog drveta i slika ser Vilijama Bičija koja je bila prevelika da se skine sa zida. Srećom, vatra nije stigla do kraljevske biblioteke. 

profimedia

 

Vatra je u potpunosti ugašena tek 21. novembra u 2.30 ujutru, petnaest sati nakon izbijanja. Uništeno je 115 soba, ali nije bilo povređenih. U trenutku izbijanja požara prisutan je bio samo princ Endrju, a zanimljivo je da je porodica dozvolila posete turista samo tri dana nakon požara, nakon što se kraljica vratila u rezidenciju.

Odmah je započet i projekat restauracije vredan 36,5 miliona funti, a kraljica je iz ličnog budžeta izdvojila dva miliona, obavezavši se takođe da ubuduće plaća porez na imovinu, što kraljevska porodica nije radila još od tridesetih.

ASSOCIATED PRESS

 

Pred Komitetom za obnovu kojim je presedavao princ Filip bilo je nekoliko opcija za razmatranje: da li bi zamak trebalo da izgleda onako kako je izgledao neposredno pre požara ili bi trebalo da unesu nekoliko izmena.

Odlučili su se na kombinovani pristup, pa je tako nastala nova soba "Lobi lampiona" i to na mestu gde je nekada bila kapela. Tako je napravljen formalni prolaz između privatnih i javnih prostorija. 

profimedia

 

Dvorana svetog Đorđa obnovljena je tako da bude što sličnija originalnom izgledu iz 14. veka, ali u savremenoj interpretaciji. 

AP/Frank Augstein

Obnovljena Dvorana svetog Đorđa

Obnova je trajala pet godina, a 1997. na godišnjicu braka kraljice Elizabete i princa Filipa, održana je svečana ceremonija otvaranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura