Aktuelno iz kulture

Od "Žice" do "Igre prestola": Najbolje HBO serije u poslednjih pola veka

Komentari

Autor: Staša Rosić

14/11/2022

-

21:07

Od "Žice" do "Igre prestola": Najbolje HBO serije u poslednjih pola veka
Od "Žice" do "Igre prestola": Najbolje HBO serije u poslednjih pola veka - Copyright Prinskrin/Youtube/Trap Movies, VisualPizz, SEX AND THE CITY archives, TonySoprano

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najpoznatijih svetskih kablovskih servisa HBO, koji je transformisao televizijsko iskustvo, obeležava ovog novembra pola veka postojanja. 

U tom periodu iz njihove "kuhinje" stigao je ogroman broj serija od kojih mnoge zaslužuju da se nađu na listi najboljih svih vremena, a proteklih godina, nastankom HBO Plus striming platforme, njihov broj je dodatno uvećan.

U čast rođendana čuvene televizije, predstavljamo vam nekoliko najboljih HBO serija:

"Igra prestola" (2011-2019)

"Igra prestola", serija nastala po motivima serijala knjiga "Pesma leda i vatre" pisca Džordža R. R. Martina, postala je fenomen pop kulture. 

Ovaj visokobudžetni blokbaster jedna je od najgledanijih serija svih vremena koja je na više načina pomerila granice televizijske produkcije.

Mnoge konkurentske kuće potrošile su milione u pokušaju da ponove uspeh "Igre prestola", ali bez mnogo uspeha. Prema mišljenju mnogih, ni "Kuća zmaja" koja gledaoce HBO vraća u Vesteros, nije dorasla uspehu originala.

"Seks i grad" (1998-2004)

Celi svet pratio je četiri prijateljice - Keri, Samante, Mirande i Šarlot - u njihovim ljubavnim avanturama, dok su razbijale mitove o ženskoj seksualnosti, braku i monogamiji. 

Sa njima su se poistovećivale mnoge devojke iz celog sveta, a ostavile su ogroman trag i na svet mode. 

Iako je serija dobila i nastavak "And Just Like That", original ostaje neprikosnoven.

"Šest stopa pod zemljom" (2001-2005)

Serija "Šest stopa pod zemljom" oslikava sve lepote života, koliko i njegove teškoće kroz iskustva porodice Fišer koja vodi pogrebno preduzeće u Pasadeni. 

Iako imaju duboko iskustvo u suočavanju sa tuđim gubicima i nedaćama, po prvi put moraju da izađu na kraj sa ličnom tragedijom i otkriju jedni drugima najdublje emocije.

Serija je ovenčana brojnim nagradama i nalazi se na mnogim listama najboljih svih vremena.

"Nasledstvo" (2018-)

Satirična komedija-drama "Nasledstvo" navikla je gledaoce na brutalne izdaje i beskompromisnu igru moći, kakvu do sada nismo viđali na malim ekranima. 

Način na koji članovi porodice Roj u ovoj seriji jedni drugima zarivaju nož u leđa bez kapi prolivene krvi, je na čudan način osvežavajući. Serija istovremeno kritikuje poznu fazu kapitalizma, dekadenciju bogatih, kao i savremene medije. 

"The Wire" (2002-2008)

Ova izuzetno realistična serija prati čitav tok istrage o narkoticima i ubistvima u Baltimoru, i pričana je iz vizure policije i njenih meta, na mestima gde su razlike između dobra i zla, zločina i kazne, uvek iznova stavljene na probu.

"The Wire", koja je prevođena i nezgrapno kao "Doušnik", mnogo je više od policijske drame. Glavnog lika nema – grad Baltimor je glavni protagonista i u svakoj sezoni upoznajemo njegove nove delove. "Žica" je gledaoce navikla da čak i oni junaci za koje se najviše vežu, nisu pošteđeni bolnog kraja.

Uprkos tome što je prikazivala Ameriku s početka novog milenijuma, i danas je podjednako relevatna.

"Porodica Soprano" (1999-2007)

Serija Dejvida Čejsa o gangsterskoj porodici i danas važi za remek-delo televizijskog programa. Svih sedam godina njenog emitovanja (šesta sezona bila je podeljena na dve godine) takmičila se za Emi nagrade, a pored nominacija za nagradu u kategoriji drame, redovno je bila nominovana i za tehničku produkciju, kao i za zvuk.

Magazin Vulture nazvao ju je "Građaninom Kejnom televizije", što upravo ukazuje na odlučujući značaj koji je imala u istoriji televizijskih programa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura