Aktuelno iz kulture

Prevarantkinja Ana Sorokin ponovo izlaže svoja umetnička dela: Njene slike sada koštaju i do 25.000 dolara

Komentari

Autor: ArtNet

07/12/2022

-

19:15

Prevarantkinja Ana Sorokin ponovo izlaže svoja umetnička dela: Njene slike sada koštaju i do 25.000 dolara
Ana Sorokin - Copyright AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Ana Sorokin, poznatija po svom lažnom imenu Ana Delvi, pod kojim je na prevaru od bogatih Njujorčana uzela na stotine hiljada dolara, predstavila je svoje nove radove na tajnoj zabavi upriličenoj u Majamiju proteklog vikenda.

Novopečena slikarka, čiji je život ovekovečen u Netfliksovoj hit seriji "Inventing Ana", trenutno se nalazi u kućnom pritvoru, ali se prisutnima na zabavi pridružile putem Zoom aplikacije.

Na događaju koji je sponzorisala galerija "Locker Room" iz Bruklina predstavljeni su Anini novi radovi.

Ona je tokom boravka u zatvoru crtala olovkama i drvenim bojama, odnosno onim materijalima koji su joj bili dozvoljeni, ali otkako se našla u kućnom pritvoru ovog oktobra, počela je da eksperimentiše sa različitim tehnikama, između ostalog i akrilnim bojama na platnu.

Svi radovi izloženi na "House (Arrest) Party" događaju su autorkini autoportreti, a koštaju između 15.000 i 25.000 dolara. 

 

 

Ovo nije prvi put da Sorokin izlaže svoje crteže. Još tokom boravka u pritvoru, ona je organizovala izložbu pod nazivom "Allegedly", što bi moglo da se prevede kao "Navodno" sačinjenu od dvadeset crteža.

Okupljeni su rezervisali svoje mesto pre više nedelja, budući da se za ovu izložbu tražila karta više, a među njima su defilovali modeli obučeni u crno, noseći uramljene crteže.

Desna ruka Ani Sorokin u organizovanju izložbe bio je Kris Martine, jedan od osnivača umetničkog kluba ("Founders Art Club") koji je opisan kao "savetodavno telo za uticajne kolekcionare".

On je stil svoje klijentkinje opisao kao prelaz "između modnih skica i satiričnih stripova".

"Ona ima intrigantan stil, ali ono što je najvažnije je to da su ljudi fascinirani njom", ispričao je on ranije za Art News.

Pored toga što se Anini crteži prodaju po ceni od 10.000 dolara po komadu, postoji i lista čekanja za ograničen broj njihovih printova, koje koštaju 250 dolara.

Sorokin, koja je rođena u Rusiji, a odrasla u Nemačkoj, infiltrirala se u visoko njujorško društvo predstavljajući se kao bogata naslednica, dok je njen otac zapravo bio skromni kamiondžija, koji se kasnije bavio trgovinom klima uređajima.

AP/Richard Drew

 

Pričala je poznanicima da je u Njujork došla kako bi započela sopstveni biznis i za kratko vreme postala miljenica džet-seta Menhetna. Živela je u luksuznim hotelskim sobama, putovala od Omahe do Marakeša, davala visoke napojnice taksistima i portirima i to sve novcem koji je dobijala na prevaru.
U početku, niko od njenih novih prijatelja nije ništa sumnjao kada bi od njih zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom, jer se pravdala sasvim logičnim izgovorom da joj je suviše komplikovano da prebacuje novac sa računa u Evropi.

Međutim, posle izvesnog vremena, njena igra je razotkrivena, a Ana uhapšena i osuđena 2019. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri do 12 godina. Zbog dobrog vladanja, iza rešetaka je provela četiri godine i puštena u februaru 2021, ali je zatim ponovo odvedena u zatvor, zbog toga što nije ispoštovala rok za napuštanje zemlje. 

Iako je puštena iz pritvora, zbog odbijanja da se vrati u Evropu, ostaje u kućnom pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura