Aktuelno iz kulture

Prevarantkinja Ana Delvi otvorila izložbu crteža koje prodaje po ceni od 10.000 dolara: Ovo je početak moje priče

Komentari

Autor: Independent

22/05/2022

-

11:47

Prevarantkinja Ana Delvi otvorila izložbu crteža koje prodaje po ceni od 10.000 dolara: Ovo je početak moje priče
Izložbe Ane Sorokin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ana Sorokin, poznata i po imenu Ana Delvi, koja je zbog serije prevara završila u zatvoru i postala tema Netfliksove hit serije "Inventing Anna", zvanično je otvorila svoju prvu samostalnu izložbu u njujorškom "Pablik hotelu". 

Njena izložba nosi naziv "Allegedly", što bi moglo da se prevede kao "Navodno" i sastoji se od dvadeset crteža koje je Sorokin napravila u zatvoru.

Okupljeni su rezervisali svoje mesto pre više nedelja, budući da se za ovu izložbu tražila karta više, a među njima su defilovali modeli obučeni u crno, noseći uramljene crteže.

Umetnica se prisutnima obratila telefonski, jer je još na robiji u Zatvoru Okruga Orindž.

"Zdravo svima, ovde Ana Delvi. Nadam se da uživate u večeri. Uzbuđena sam što mogu da vam predstavim svoju prvu umetničku kolekciju pod nazivom 'Allegedly'. Ovo je zbirka crteža koji su nastali dok sam boravila u Zatvoru Okruga Orindž. Želela sam da zabeležim neke trenutke od proteklih godina, koji nikad nisu viđeni, a legendarni su, koristeći ograničene alate koji su mi bili na raspolaganju", rekla je Sorokin okupljenima.

AP/Mary Altaffer

 

Ona se zatim dotakla toga kako su nastali njeni crteži i u kojoj meri se razlikuju.

"Neki od njih su direktni, drugi su apstraktni i imaće jedinstveno značenje i izgled u zavisnosti od posmatrača. Proučavala sam modnu ilustraciju u Parizu, ali nisam počela da crtam sve do mog suđenja. Čuli ste već mnoge glasove, ali ovo je početak pričanja moje priče, moj narativ iz moje perspektive. Nadam se da ćete uživati u izložbi", rekla je Ana.

Priča o lažnoj bogatoj naslednici

Sorokin, koja je rođena u Rusiji, a odrasla u Nemačkoj, infiltrirala se u visoko njujorško društvo predstavljajući se kao bogata naslednica, dok je njen otac zapravo bio skromni kamiondžija, koji se kasnije bavio trgovinom klima uređajima.

profimedia

 

Pričala je poznanicima da je u Njujork došla kako bi započela sopstveni biznis i za kratko vreme postala miljenica džet-seta Menhetna. Živela je u luksuznim hotelskim sobama, putovala od Omahe do Marakeša, davala visoke napojnice taksistima i portirima i to sve novcem koji je dobijala na prevaru.

U početku, niko od njenih novih prijatelja nije ništa sumnjao kada bi od njih zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom, jer se pravdala sasvim logičnim izgovorom da joj je suviše komplikovano da prebacuje novac sa računa u Evropi.

profimedia

 

Međutim, posle izvesnog vremena, njena igra je razotkrivena, a Ana uhapšena i osuđena 2019. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri do 12 godina. Zbog dobrog vladanja, iza rešetaka je provela četiri godine i puštena u februaru 2021, ali je zatim ponovo odvedena u zatvor, zbog toga što nije ispoštovala rok za napuštanje zemlje. 

Nakon što odleži kaznu, biće deportovana u Nemačku.

Crteži po ceni od 10.000 dolara

Desna ruka Ani Sorokin u organizovanju izložbe bio je Kris Martine, jedan od osnivača umetničkog kluba ("Founders Art Club") koji je opisan kao "savetodavno telo za uticajne kolekcionare".

On je stil svoje klijentkinje opisao kao prelaz "između modnih skica i satiričnih stripova", 

"Ona ima intrigantan stil, ali ono što je najvažnije je to da su ljudi fascinirani njom", ispričao je on ranije za Art News.

Pored toga što se Anini crteži prodaju po ceni od 10.000 dolara po komadu, postoji i lista čekanja za ograničen broj njihovih printova, koje koštaju 250 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura