Aktuelno iz kulture

Izložba "Nepouzdani pripovedač": Susret meta umetnice Cakane i realnog umetnika Bajića u MSUB

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2023

-

17:53

Izložba "Nepouzdani pripovedač": Susret meta umetnice Cakane i realnog umetnika Bajića u MSUB
Vesna Trivalić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Nepouzdani pripovedač" jednog od najznačajnijih umetnika današnjice Mrđana Bajića ušla je u samu završnicu (24. septembar 2022. - 23. januar 2023.), a danas je publiku kroz postavku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, vodio Bajićev alter ego: Katarina Anđelić - Cakana, lik iz tv serije "Otvorena vrata" koju je oživela glumica Vesna Trivalić. 

Izložba "Nepouzdani pripovedač" prema oceni stručne javnosti, nesumnjivo predatavlja jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u u 2022. godini i prati  sve faze razvoja njegovog skulptorskog rada, ali obuhvata i važan crtački opus Mrđana Bajića. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. 

Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi, sad već, amblematski radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej kao i produkciju koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Autorka današnjeg performansa u kojem je Cakana vodila publiku kroz izložbu Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, dramska spisateljica, Biljana Srbljanović kaže za Tanjug da je sasvim logično što se njena najspektakularnija televizijska junakinja ukazala baš na ovoj izložbi. 

"Moje prijateljstvo i saradnja sa Mrđanom Bjićem počinje upravo kroz stvaralački proces televizijske serije "Otvorena vrata". Mrđanova umetnost je zapravo Cakanina umetnost koja se pojavljuje u celoj seriji. Cakana je na na neki način alter ego Mrđana Bajića" kazala je Srbljanović i dodala da je sa Bajićem radila neke druge projekte kada ju je on pozvao da sarađuju i na ovoj izložbi. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Kako kaže na početku realizacije današnjeg performansa su tražili scenografiju iz serije "Otvorena vrata". 

"Sve nestalo....Bilo nam je važno da makar sliku sa medvedićima "Meče gori u zori" pronađemo, ali je sticajem okolnosti ona izgorela nedavno u nekom velikom požaru u jednom slladištu. Razmišljali smo šta da radimo, i onda je Mrđan smislio soliter koji stoji naglavačke koji smo napunili plišanim medvedićima koji imaju svoju priču.

Moj doprinos celom performansu bio je da napravim lažni spisak stanara tog solitera sa nekim opisima i dopisivanjima...Medvedići, izgorela slika , šifrirane poruke o stanarima u soliteru...Posle sam od te ideje napravila posebnu celovečernju dramu koja je počinje u tom soliteru i nakon toga ide nekim mojim putem, a autor postavke je želeo da samo finale izložbe obeležimo susretom jednom meta-izmišljene umenice: Cakane i i relanog umetnika: Mrđana Bajića kako bi malo razveselili ljude" kazala Srbljanović. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Inače u tom soliteru obrnutom naglavačke danas žive neki poznati i nepoznati likovi iz nekadašnje televizijske serije "Otvorena vrata". 

Katarina Anđelić, poznatija kao Cakana danas je "ambasadorka, supruga veleposlanika u penziji", Vojkan je ,logično, holivudski glumac... Svetislav Anđelić, brat je vidovljak, medijum, lajf kouč...Nole mu je klijent... Dragoslav Jakovljević je legenda... Angelina Savić gospođetina, a Ana Anđelić je pobednica Gran premio Mišlen de Argentina, gde je i ostala, kada joj se dečko zamonašio, a svi misle da je zbog nje... 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura