Aktuelno iz kulture

Kako su "Savršeni stranci" dospeli u Ginisovu knjigu rekorda: Film koji je za sedam godina dobio 24 rimejka

Komentari

Autor: Collider

24/01/2023

-

08:16

Kako su "Savršeni stranci" dospeli u Ginisovu knjigu rekorda: Film koji je za sedam godina dobio 24 rimejka
Kako su "Savršeni stranci" dospeli u Ginisovu knjigu rekorda: Film koji je za sedam godina dobio 24 rimejka - Copyright Prinskrin/Youtube/Sally Fischer

veličina teksta

Aa Aa

Neki filmovi nose poruku koja može savršeno da se prevede na bilo koji jezik. Dobar primer je uspešan rimejk francuskog filma "La Famille Belier", koji je u engleskoj verziji ("CODA") osvojio Oskara, ali i najnovije "čitanje" švedstkog "Čoveka po imenu Oto", kog je u Holivudu otelotvorio Tom Henks.

Ipak, u istoriji kinematografije jedan film može da se pohvali Ginisovim rekordom za najviše rimejkova. Reč je o italijanskom ostvarenju "Savršeni stranci" (Perfetti Sconosciuti) reditelja Paola Đenovezea koje je za samo sedam godina dobilo čak 24 rimejka.

Iako na nekim jezicima nosi drugačiji naziv, svaka verzija ima istih sedam protagonista i sličnu premisu, piše Collider. 

U ovoj komediji, grupa prijatelja okuplja se na kućnoj proslavi, a kako bi dokazali da nemaju šta da kriju jedni od drugih, uključuju se u malu igru: svako od njih tok dana na uvid stavlja sve svoje tekstualne i glasovne poruke iz telefona, što dovodi do neočekivanih nevolja.

Zanimljiva premisa i činjenica da film ne zahteva preveliki budžet dovela je do niza rimejkova na najrazličitijim jezicima, ali je zanimljivo da "Stranci" još nisu snimljeni na engleskom jeziku.

Naime, 2017. baš u godini kada je predstavljen i original, poznata glumica i producentkinja Isa Rej planirala je da napiše scenario i igra glavnu ulogu u filmu čija je premijera bila zakazana za 2019. Međutim, prava na snimanje rimejka otkupila je kompanija Harvija Vajnstina, koji je nedugo nakon toga osuđen za niz seksualnih prestupa. 

Navodno Rej još nije odustala od "Savršenih stranaca", ali nije poznato dokle je stigla sa planovima o snimanju.

Poslednja verzija ovog popularnog filma snimljena je na Islandu i premijerno prikazana 6. januara. Sudeći po reputaciji koju imaju "Savršeni stranci", verovatno ćemo ove godine moći da pogledamo barem još jednu.

Komentari (0)

Kultura