Aktuelno iz kulture

Slika Van Dajka pronađena bačena na farmi, pa prodata za više od tri miliona dolara

Komentari

Autor: CNN

29/01/2023

-

18:26

Slika Van Dajka pronađena bačena na farmi, pa prodata za više od tri miliona dolara
Tanjug/AP/Bebeto Matthews - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Slika Antonisa van Dajka, koja je pronađena odbačena na jednoj farmi, prodata je na aukciji za više od tri miliona dolara.

Delo je studija za kasniju sliku flamanskog majstora pod nazivom "Sveti Jeronim". Konačna verzija slike trenutno se nalazi u Muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Slika, koja prikazuje nagog starijeg muškarca kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, navodi aukcijska kuća Sotbi. To je jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio po živim modelima. Prema Sotbiju, naslikana je verovatno između 1615. i 1618. godine, dok je Van Dajk bio mladi umetnik koji je radio zajedno sa Piterom Paulom Rubensom u Antverpenu.

 

 

Uljana slika ima neočekivano poreklo. Studija je tek nedavno identifikovana kao Van Dajkovo delo, navodi se u saopštenju ove aukcijske kuće za CNN. Komad je otkriven krajem 20. veka u farmi u Kinderhuku u Njujorku.

"Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar 'izgubljenih' komada, opisujući svoju kolekciju kao 'sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja'", saopštila je aukcijska kuća.

Roberts je kupio zaboravljenu sliku za samo 600 dolara, navodi Sotbi. Ali ubrzo nakon toga, istoričarka umetnosti Suzan Dž. Barns objavila je članak u kojem je prepoznala delo kao „iznenađujuće dobro očuvano“ delo Van Dajka.

Slika je u četvrtak prodata za 3,1 milion dolara.

Deo prihoda će koristiti Fondacija Albert B. Roberts, koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.

Studija je prodata u okviru Sotbijeve rasprodaje "Master Paintings Part I" u četvrtak, koja je uključivala i radove Agnola Bronzina, Ticijana i Melkiora de Hondekotera, piše CNN.

Komentari (0)

Kultura