Aktuelno iz kulture

"Zabava na čamcu": Muzej Orsej bogatiji za Kajbotovo delo vredno 43 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

15:13

"Zabava na čamcu": Muzej Orsej bogatiji za Kajbotovo delo vredno 43 miliona evra
"Zabava na čamcu": Muzej Orsej bogatiji za Kajbotovo delo vredno 43 miliona evra - Copyright Tanjug AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Orsej u Parizu, kupio je zadivljujuće impresionističko remek-delo za svoju kolekciju, uz donaciju kompanije LVMH, koja je platila 43 miliona evra za "Zabavu na čamcu" francuskog umetnika iz 19. veka Gistava Kajbota.

Ulje na platnu koje prikazuje muškarca sa cilindrom na glavi, kako vesla čamcem po mirnoj vodi reke Jer, izvanredno po svom realizmu, prefinjenim bojama i skoro filmskoj perspektivi, kao da je umetnik u čamcu sa veslačem, izloženo je danas u Orseju, jednom od najpoznatijih muzeja u Parizu, prenosi AP.

Sliku su prodali Kajbotovi potomci. Bilo je to jedno od poslednjih impresionističkih remek-dela koje se još nalazilo u privatnom posedu, saopštio je Žan-Pol Klaveri, savetnik vlasnika kompanije LVMH Bernara Arnoa.

Za Orsej, čiji je budžet za kupovinu ograničen na tri miliona evra, ova donacija je "božji dar", pošto u ovom trenutku samo američki muzeji, Katar i Luvr Abu Dabi mogu sebi da priušte tako vredna umetnička dela, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura