Aktuelno iz kulture

Novi prostor Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici trebalo bi da bude gotov do 2027. godine

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

11:36

Novi prostor Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici trebalo bi da bude gotov do 2027. godine
Muzej grada Beograda - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da će nizom manifestacija, proslaviti 120 godina postojanja muzeja, a očekuje da će publika konačno stalnu postavku muzeja videti 2027. godine u prostoru u Resavsakoj ulici čije renoviranje počinje u septembru ove godine.   

"Slavićemo ovaj važan jubilej tematskim izložbama u čijim postavkama će se naći blago naše kolekcije. U prostoru Salona Muzeja grada Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra tokom 2023. godine predstavljaćemo izložbe čije postavke će sadržati najbolje eksponate. Počeli smo sa izložbom 'Poklon kolekcija Vlade Veličkovića' koja je otvorena 1. februara i koja govori o posebnom fenomenu daravinja ustanovama zaštite. Ta izložba beleži veoma veliki posetu", rekla je Medaković i napomenula da je će sve ustanove pod ingerencijom Muzeja grada Beograda imati programe namenjene proslavi retkog jubileja. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

Jelena Medaković

"Naša kolekcija sadrži artefakte koji pokazuju život i stvaralaštvo u rasponu od osam hiljada godina. Planirali smo različite programe za različitu publiku tokom 2023. godine. Muzej grada Beograda ima 157.000 artefakata i na desetine hiljada studijskih zbirki. Polovina te kolekcije nastala je poklonima naših poznatih umetnika, porodica i pojedinica. To govori o neophodnosti saradnje sa njima ustanova zaštite kakav je Muzej grada Beograda. Važno nam je da naglasimo šta zmači umetnik - darodavac i umetnik-mentor", i dodala da je u planu realizacija dve izložbe čuvenih laureata Fondacije Vlade Veličkovića. 

Kako kaže u planu je i izuzetno predstavljanje Muzeja grada Beograda u Ljubljani. 

"Konferencija posvećena konzervaciji, koju realizujemo zajedno sa Muzejom grada Ljubljane zakazana je za kraj maja i deo je izuzetne međunarodne saradnje sa drugim muzejima. Radni naziv te konferencije glasi 'Novi talas jugoslovenskog dizajna'. Između ostalih tamo ćemo sresti i Sašu Mehtiga autora čuvenog K76 Kioska koji je proslavio jugoslovenski dizajn u svetu", kazala je Medaković. 

Prema njenim rečima Muzej grada Beograda je konačno dobio budžet za renoviranje ogromnog prostora u Resavskoj ulici što je, kako kaže, najbolja vest za muzej u 2023. godini. 

"Pripremni radovi će početi u jesen 2023. godine i očekujem da će trajati najmanje tri godine naša selidba u Resavsku ulicu.  Ako sve bude po planu u renoviranom prostoru konačno postavljamo stalnu postavku 2027. godine", kazala je Medaković. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura