Aktuelno iz kulture

Nina Ognjanović, autorka filma "Ovuda će proći put": Fest je najbolje mesto da prikažem svoje ostvarenje publici

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

08:42

Nina Ognjanović, autorka filma "Ovuda će proći put": Fest je najbolje mesto da prikažem svoje ostvarenje publici
Nina Ognjanović, autorka filma "Ovuda će proći put": Fest je najbolje mesto da prikažem svoje ostvarenje publici - Copyright Miroslav Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska premijera filma "Ovuda će proći put" autorke Nine Ognjanović biće održana večeras, 27. februara u 19.30 časova u MTS Dvorani u okviru glavnog takmičarskog programa 51. Festa.

Na konferenciji za medije održanoj u susret premijeri prisutnima se obratila ekipa filma.

"Fest ima jako dugu tradiciju na koji idem ceo život, odrasla sam s njim. Ovaj festival je najbolje mesto da se na njemu prikaže film publici. Publika veruje Festu", rekla je Nina Ognjanović, autorka filma koja potpisuje i scenario.

Rediteljka se osvrnula na dve značajne nagrade koje je film osvojio na Slamdance festivalu u Americi.

Miroslav Ilić

Nina Ognjanović

"Publika se na ovom festivalu poistovetila sa našim ostvarenjem i to mi je bilo najvažnije, jer nisam bila sigurna da li će se poruka filma preneti. Međutim, ispostavilo se da je ljudsko iskustvo svuda isto i da se svuda razume. Prva verzija filma se desila pre nego što sam upisala drugu godinu Fakulteta dramskih umetnosti, i kada sam se vratila scenariju bilo mi je zanimljivo da istražim tu jednu mladu osobu koja još nije sigurna šta želi, a zna šta ne želi. I to novo što joj se dešava u životu je prilika koju ona ne zna kako da iskoristi", rekla je Ognjanović.

Glumica Eva Ras kaže da nije lako u njenim godinama igrati tako zahtevnu ulogu, ali da smatra da je sve uradila "kako je mogla i kako treba".

 "Nina je snimala film na Staroj planini u mestu zvanom Topli Do. Zbog izbora lokacije mi je bilo veoma naporno, ali sam dokazala sebi da mogu i sa ovim izazovom da se izborim", rekla je Ras.

Jana Bjelica, glavna glumica u ostvarenju prisutnima se obratila rečima: "Meni je bilo važno da svoj lik dovedem do poslednjeg kadra u filmu, to jest do trenutka njene budućnosti i donošenja odluke od koje će zavisiti ta budućnost".

Miroslav Ilić

Jana Bjelica

Radnja filma "Ovuda će proći put" smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. 

Zlatan Vidović, koji glumi tog stranca, ispričao je da je svog protagonistu doživeo kao metaforu promene.

"Čitavo to selo je metafora našeg društva, koje nije spremno na promene, iako živi u nekom glibu, iako nema struju, vodu. I kad nam neko ponudi promenu nama je to neugodno, jer bismo morali da pobegnemo iz svoje doze komfora. I tu je najbitnija veza Jane i tog novog i njen pokušaj bega na more o kom on govori. Taj novi je na neki način i žrtva toga što mnogi nisu spremni na promene. Svi smo uživali radeći ovaj film, stvorili smo jednu timsku atmosferu i igru, iako smo radili u teškim uslovima, daleko od civilizacije", kaže Vidović.

Plakat

 

Svetozar Cvetković je povodom rada na ostvarenju kazao: "Ovo je četvrti film koji radim sa ovom filmskom ekipom. Tačno sam znao u šta ulazim i koja su njihova interesovanja. Znao sam koliko mene interesuje nešto što je autorski film i koliko je on važan nekome ko je tek završio Fakultet dramskih umetnosti. Za ovaj film sam odmah znao kojim putem će ići. Mi jesmo radili u zahtevnim uslovima koji ne odgovaraju nečemu što bismo nazvali pravom filmskom produkcijom, ali ti uslovi koje smo imali u Toplom Dolu, ti ljudi, to je nešto na čemu bi nam svaki svetski producent zavideo. Mene je veoma iznenadilo i veoma mi imponuje što je film dobio nagradu publike u Americi".

Ostvarenje "Ovuda će proći put" podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura