Aktuelno iz kulture

"Senka Karavađa" na Festu: Triler o životu slavnog umetnika pred beogradskom publikom

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

16:02

"Senka Karavađa" na Festu: Triler o životu slavnog umetnika pred beogradskom publikom
"Senka Karavađa" na Festu: Triler o životu slavnog umetnika pred beogradskom publikom - Copyright Prinskrin/Youtube/01Distribution

veličina teksta

Aa Aa

Italijansko-francuski film "Senka Karavađa" u režiji čuvenog glumca Mikelea Plačida, danas je predstavljen u susretu sa medijima na 51. Festu. 

U Pres centru MTS Dvorane, o filmu je govorila producentkinja i kompozitorka muzike novog ostvarenja Federika Luna Vinćenti. 

Film će biti prikazan premijerno večeras u programu "Gala" u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7, u Beogradu na vodi, a onda će uslediti projekcije sutra kasnije uveče (22.00h) takođe u istom bioskopu, samo u Sali 5, a 1. marta će biti emitovan u Jugoslovenskoj kinoteci (sala "Makavejev").

"Presrećna sam što sam kod vas na FEST-u, o kome puno znam, naravno. Rad na filmu o Karavađu bio je veoma kompleksan put, osećala sam veliku napetost u realizaciji, ne toliko zbog vizuelnog aspekta, već oko budžeta. Ovako raskošan film zahteva i ozbiljnija sredstva", istakla je Luna Vinćenti. 

Tanjug/Sava Radovanović

Luna Vićenti

Producentkinja je otkrila da je budžet ostvarenja iznosio 13 miliona evra, a bilo je planirano u početku 10 miliona. 

Ipak, kako je navela, prekoračena su sredstva, jer je ovde reč i o koprodukciji Italije i Francuske, te istakla da u filmu glumi velika zvezda evropskog i francuskog filma - Izabel Iper. 

Uloge tumače dalje - Rikardo Skamarćio, Louis Garrel, Mikaela Ramacoti, Mario Molinari, Vinićio Marčioni, Lolita Čama, Amah, Moni Ovadia.

"Tako je italijanski projekat narastao, postao je međunarodni film, sa projekcijama svuda po Evropi. Jeste u pitanju kostimirana drama iz epohe, ali smo je predstavili i na malo savremeniji način", objasnila je Federika Luna Vinćenti, takođe je i kompozitor muzike za ovaj film, sa kolegom Umbertom Iervolinom.

Biografska drama od puna dva sata pripoveda o Italiji 1610. godine.

Karavađo je jedan od najbriljantnijih slikara svog vremena, ali i buntovnik protiv odluka crkve. Pošto je obavešten da u radu prikazuje prostitutke, lopove i skitnice, papa Pavle V naređuje vatikanskoj tajnoj službi da sprovede istragu o umetniku. Papa treba da odluči da li da slikara pomiluje, jer je Karavađo to tražio nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva ljubavnog rivala.  Istraživač, poznat kao Senka, započinje istragu koja će ga navesti da otkrije poroke i vrline umetnika, čiji život drži u rukama.

"Sa Mikeleom Plačidom sarađujem već dugi niz godina i zaista je pravi genijalac kao glumac i uspešan reditelj. I kad mi je pričao da se upušta u takvo ludilo kao što je pisanje scenarija o Karavađu, i predstavio mi viziju, znala sam da želim da budem deo ove filmske priče", rekla je producentkinja i dodala da je u planu bilo i da slavni glumac gostuje na ovogodišnjem Festu. 

"Mnogo mu je žao što nije došao, sve vas pozdravlja, ali problem je što on sutra veče ima predstavu sa čak 20 glumaca na sceni, i plašio se kako bi mogao da se uklopi da dođe i onda odmah se vrati na izvođenje. Znam da je kod vas ranije bio veoma popularan", istakla je Luna Vinćenti, aludirajući na slavnu krimi seriju o mafiji "Hobotnica" (La Piovra), gde je Mikele Plačido igrao glavnu ulogu u prve četiri sezone.

Italijansko-francuski film iz 2022. godine, scenaristički potpisuju sam reditelj Mikele Plačido, Sandro Petraljia i Fidel Sinjorile.

Veoma novi film do sada je prikazan na Filmskom festivalu u Rimu 2022. Luna je naglasila da je ovo veoma zahtevan projekat, koji podrazumeva veliku i temeljnu pripremu.

"Imali smo čak 20 sedmica priprema, umesto standardnih sedam ili osam nedelja. Bio je to složen rad sa kostimima i scenografijom, samim tim izuzetno smo se dobro pripremili, tako da je snimanje trajalo 11 nedelja", otkrila je italijanska producentkinja i kompozitorka.

Mikele Plačido (1946) je veoma cenjeni italijanski glumac, reditelj i scenarista, koji je studirao glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Rimu, a debitovao je kao glumac u teatru, u predstavi prema komadu Šekspira - "San letnje noći" 1969. godine.

Dobio je Srebrnog medveda na festivalu u Berlinu za ulogu u filmu "Ernesto" (1979), a najpoznatiji je svakako po ulozi inspektora Korada Katanija u antologijskoj krimi seriji “Hobotnica” (1984-2001), kao borac za pravdu, u želji da iskoreni mafijju.

"U filmu o Karavađu imamo ličnost detektiva koji istražuje sve prijatelje i neprijatelje od Karavađa, što liči na triler, žanr karakterističan za Mikelea Plačida i njegovu karijeru koju poznajete. Da nema takve priče u scenariju, 'Senka Karavađa' bi bio samo još jedna biografska drama, a to nam nije bio cilj. Otud u naslovu reč 'Senka', jer je ona sve što mrači i sakriva jedan talent, pa ovde je to od slikara. Kako senka tamni, onda smo i svi pomalo Karavađo", mišljenja je Luna Vinćenti. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Rediteljski debi Mikelea Plačida - "Pummaro"(1990) prikazan je u programu “Izvestan pogled” na festivalu u Kanu, a kasnije tri njegove filmske režije prikazane su u glavnom programu festivala u Veneciji. Poznat je po režiji filmova "Krimi roman" (2005), "Veliki san" (2009) i “Anonimna dojava” (2012). Takođe, filmografijja mu sadrži i sledeće dugometražne igrane filmove - “Bliski prijatelji” (1992), “Običan heroj” (1995), “O izgubljenoj ljubavi” (1998), “Skandalozno putovanje” (2002), “Još jedan život” (2004), “Anđeo zla” (2010), “Pre odlaska” (2014), “Izbor” (2015) i “Sedam minuta” (2016).

"Dramaturgija filma zahvaljujući Plačidu je veoma fluidna, radnja samo teče, gledaoci upijaju radnju, a život Karavađa jeste bio složen i sveobuhvatan. Izuzetan je izazov u scenariju reditelja bio za mene, jer smo prvo imali zadatak oko dozvole za sve te slike. Onda je poseban segment bio istraživački rad, što mene posebno privlači, jer sam ljubitelj umetnosti, slikarstva, istorije umetnosti, i taj deo mi je sigurno bio najzanimljiviji. Inače u filmu imamo 17 slika Karavađa, ali rađene su reprodukcije njegovih slika, sa originalnim bojama i dimenzijama", zaključila je Federika Luna Vinćenti.

Film "Senka Karavađa" imaće redovnu bioskopsku distribuciju u Srbiji zahvaljujući poznatoj kući MCF - MegaCom Film.

Autorsku ekipu čine i direktor fotografije Mikele D’Atanasio, montažer Konsuelo Katuči, a produkciji potpisuju kuće - Goldenart , RAI Cinema, Le Pacte, MACT.

Komentari (0)

Kultura