Aktuelno iz kulture

Tragedija koja je promenila lice filmske industrije: Kako je smrt Haline Hačins odjeknula svetom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

21/04/2023

-

19:58

Tragedija koja je promenila lice filmske industrije: Kako je smrt Haline Hačins odjeknula svetom
Tragedija koja je promenila lice filmske industrije: Kako je smrt Haline Hačins odjeknula svetom - Copyright Roberto E. Rosales/Albuquerque Journal)/The Albuquerque Journal via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godinu i po dana od nesreće na snimanju filma "Rust" ("Rđa") u kojoj je stradala direktorka fotografije Halina Hačins, a ranjen reditelj Džoel Souza, produkcija je nastavljena, a Alek Boldvin u čijim je rukama bio pištolj koji ju je usmrtio, oslobođen je krivice za ubistvo iz nehata.

Boldvin je ranije postigao i nagodbu sa porodicom nastradale umetnice, zahvaljujući čemu je njen muž Metju Hačins sada na mestu izvršnog producenta "Rđe".

Za sada je za nesreću na setu koja se dogodila u oktobru 2021. godine osuđen samo asistent režisera Dejvid Hols koji je priznao da je trebalo pažljivije da proveri da li su meci u pištolju zaista ćorci, pre nego što ga je dao u ruke Boldivnu. On je dobio uslovnu kaznu od šest meseci. Još se vodi slučaj i protiv oružarke Hane Gutjerez Rid, koja negira svoju odgovornost za sve što se dogodilo i koja je i sama tužila dobavljača municije tvrdeći da je za potrebe snimanja filma isporučio kutije sa ćorcima dopunjene viškom zaliha municije koje su se sastojale od lažne i bojeve municije.

Šta se dogodilo na setu filma "Rust"?

Boldvin u filmu "Rust" (Rđa) tumači Harlanda Rasta, dedu-odmetnika koji sa svojim unukom beži. Unuk je, naime, osuđen na vešanje zbog ubistva lokalnog rančera, ali ga Rast "spasava" i oni su primorani da beže put Kanzasa. Dedu i unuka jure ne samo američki maršal Vud Helm, već i ozloglašeni lovac na glave.

profimedia

 

Scene za ovaj film snimale su se na ranču "Bonanca Krik" u Novom Meksiku, gde je u oktobru 2021. u improvizovanoj crkvi napravljenoj na setu Boldvin vežbao izvlačenje pištolja iz korica, dok ga je Hačins posmatrala kroz kameru, kako bi se pripremili za snimanje kadra. U tom trenutku, pištolj je opalio i naneo prostrelnu ranu direktorki fotografije, a zatim ranio i reditelja Džoela Souzu koji je stajao iza nje. Hačins je ubrzo helikopterom prevezena u bolnicu Univerziteta u Novom Meksiku, gde je proglašena mrtvom, dok je Souza kolima hitne pomoći odvezen u regionalni medicinski centar "Kristus St. Vinsent", gde je prošao tretman zbrinjavanja zbog povreda.

Ispostavilo se da je među mecima koji su se našli na setu bilo i bojeve municije, a ko je za to kriv, sud tek treba da presudi. U svakom slučaju, utvrđeno je da je asistent reditelja Hols pogrešio kada je dodajući pištolj Boldvinu oružje nazvao "hladnim pištoljem", što je termin koji označava da u oružju nema prave municije. 

profimedia

 

Inače, procedura je bila da ispita doboš pištolja za blokade, a oružarka Hana Gutjerez Rid bi otvorila oružje i zavrtila doboš, kako bi potvrdila da nijedan od metaka nije pravi. Međutim, kobnog dana, on je mogao da se seti da je video samo tri metka, a nije mogao da se seti da li je oružarka zavrtila doboš. 

Za Gutjerez Rid "Rust" je bio tek drugi veliki projekat u kom učestvuje. Radila je samo još na filmu "The Old Way" u kom igra Nikolas Kejdž, i bio je to prvi projekat na kom je bila zadužena kao glavni oružar.

profimedia

 

Kako je u jednom podkastu izjavila, nije bila sigurna da li je dovoljno spremna da prihvati tako odgovoran zadatak, ali je rad na "The Old Way" protekao izuzetno glatko. Tada je podsetila i na to da je ceo život bila okružena oružjem, budući da je njen otac legendarni holivudski oružar Til Rid koji ju je od malih nogu učio poslu, te da je za nju bilo "prirodno" da krene u posao oružara.

Pitanje bezbednosti na setu 

Samo nekoliko sati pre nego što će Boldvin uzeti u ruke pištolj i povući okidač na snimanju, sedam snimatelja je spakovalo svoje stvari i napustilo posao ogorčeni zbog loših uslova za rad na setu u Santa Feu, navodeći pri tome širok spektar primedbi - od neisplećenih zarada preko nepoštovanja propisanih i neophodnih epidemioloških mera do slabe kontrole bezbednosti oružja. 

"U pismu ostavke naveli smo razloge za taj potez, od toga što nam je kasnila plata tri nedelje, smeštaja daleko od seta (umesto da budu smešteni u holetu u Santa Feu, svakog dana su morali da se voze od Albukerkija do filmske lokacije - što je oko 80 kilometara), do toga da se nisu poštovale epidemiološke mere protiv koronavirusa. Povrh svega, nisu se poštovale ni bezbednosne procedure oko oružja", naveli su članovi ekipe koji su napustili set samo nekoliko sati pre tragedije, pisao je tada Deadline.

profimedia

 

S druge strane, predstavnik produkcije je izjavio da je bezbezdnost ekipe njihov glavni prioritet, te da ranije zvanično nisu dobili nijednu primedbu koja se odnosi na loše uslove i nepoštovanje bezbednosti na setu.

Iskusni rekvizitet Nil V. Zoromski rekao je ranije za Los Anđeles Tajms da je on odbio da radi upravo na filmu "Rust" jer su producenti insistirali da jedna osoba služi i kao asistent rekvizitera i oružar. Zoromski je rekao da su to "dva velika posla" koja ne bi trebalo kombinovati. On je nazvao snimanje tog filma "nesrećom koja je čekala da se desi".

Glavni operater svetla na setu Serž Svetnoj ranije je takođe okrivio producente za "nemar".

"Ponekad, da biste uštedeli neki novac, unajmite ljude koji nisu kvalifikovani za komplikovan ili opasan posao", napisao je Svetnoj u svojoj objavi na Fejsbuku.

Dalekosežne posledice slučaja

Slučaj tragične smrti Haline Hačins, prema mišljenju mnogih zaposlenih u filmskoj industriji, otvorio je Pandorinu kutiju na koju su upozoravali godinama. Odajući počast koleginici, članovi Međunarodne alijansa scenskih radnika skrenuli su na niz problema sa kojima se godinama suočavaju.

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

"Umiremo na poslu", rekla je tada članica Alijanse Čela Fjorini.

"Borimo se za ugovore koji uključuju normalan odmor, koji ova ekipa (koja je radila na filmu 'Rust’) nije dobijala. To je potpuno neprihvatljivo i to mora da prestane", dodala je ona.

Istovremeno, otvoreno je važno pitanje upotrebe oružja na filmskim setovima. Nakon incidenta, većina filmova koja je snimana u proteklih godinu i po dana, isticala je da na snimanju akcionih scena koristi lažno oružje. 

Ko je bila Halina Hačins?

Halina Hačins imala je 42 godine kada je nastradala na setu filma "Rust". Rođena je u Ukrajini, ali je odrasla u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu, a nakon završenih studija u Kijevu preselila se u Los Anđeles.

profimedia

 

Diplomirala je studije međunarodnog novinarstva na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu, a potom je nastavila da radi na dokumentarnim produkcijama širom Evrope nakon čega je prešla na film.

Preselila se u Los Anđeles gde je diplomirala na Američkom filmskom instutu 2015. godine. Učestvovala je u produkciji 49 filmskih, TV i video naslova tokom svoje karijere, navodi se na zvaničnom profilu na IMDB.

Radila je na filmovima "Archenemy" sa Džoom Manganijelom u glavnoj ulozi, koji je objavljen prošle godine, a časopis American Cinematographer ju je proglasio zvezdom u usponu 2019. godine.

Na Instagram stranici opisala je sebe kao "nemirnog sanjara, adrenalinskog zavisnika i kinematografa" i podelila fotografije sa snimanja filma "Rust".

Dostignuća Haline Hačins kao kinematografa bila su i te kako zapažena u industriji u kojoj su dominirali muškarci. Zato je Američki filmski institut ustanovio stipendiju za žene u kinematografiji koja nosi Halinino ime.

Komentari (0)

Kultura