Aktuelno iz kulture

"Predstave uskoro u renoviranoj sali pozorišta": Pribavljene saglasnosti za tender za obnovu teatra "Boško Buha"

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

13:43

"Predstave uskoro u renoviranoj sali pozorišta": Pribavljene saglasnosti za tender za obnovu teatra "Boško Buha"
"Predstave uskoro u renoviranoj sali pozorišta": Pribavljene saglasnosti za tender za obnovu teatra "Boško Buha" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište "Boško Buha" saopštilo je danas da su konačno pribavljene sve neophodne saglasnosti za raspisivanje tendera za izvođenje radova na rekonstrukciji pozorišta.

Iz "Boška Buhe" je navedeno da im je 20. aprila stiglo rešenje kojim Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije daje saglasnost na dokumentaciju o predviđenim merama zaštite od požara.

Kako je navedno, nakon javnog apela ansambla i zaposlenih "zahvaljujući brzoj reakciji Vlade Srbije i svih involviranih strana, napravljen je niz neophodnih koraka kako bi se konačno razrešila imovinsko-pravna pitanja, u vezi sa vlasništvom nad prostorijama u prizemlju palate Reuniona".

"Sada je već izvesno da će se predstave u skorije vreme gledati u renoviranoj sali pozorišta 'Boško Buha'”, tamo gde ono i pripada, u srcu Beograda, na mestu koje prepoznaju mnoge generacije naše publike", stoji u saopštenju.

Podsećamo, pozorište "Boško Buha" od 2014. godine je "podstanar" Ustanove kulture "Vuk" zbog najavljene rekonstrukcije enterijera, a njegovo prebivalište u palati "Reuniona" na Trgu Republike stavljeno je pod znak pitanja zbog imovinsko-pravnih problema.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Rekonstrukciju je kočio problem nastao 2017. godine kada je u katastru izvršeno uknjiženje prostora foajea i sale pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, a vlasništvo je kasnije preneto na preduzeće "Butik" (Boutique 1) iz Kruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. 

Iako je pozorištu ponuđeno da se preseli na novu adresu u nekadašnju zgradu Pošte na Savskom trgu, ansambl se tome usprotivio, jer taj prostor ne zadovoljava njihove potrebe. 

Međutim, nakon sastanka sa vlastima dobili su "lične garancije" premijerke Ane Brnabić da će njihov dom ostati u centru grada i da će se problematika oko vlasničkog odnosa rešiti.

Pozorište "Boško Buha" osnovano je na inicijativu ćerke Branislava Nušića, Gite Predić Nušić, koja je bila i njegova prva upravnica. U početku je bilo bez i jednog stalnog glumca, uglavnom se za predstave koristio ansambl Radio – Beograda, a u  prvim predstavama nastupala su poznata glumačka imena kao  što su Đorđe Jelisić, Miodrag Petrović Čkalja, Milica Spiridonović, a predstave postavljali renomirani reditelji - Bojan Stupica, Dejan Mijač, Džordž Kolin, Minja Dedić i mnogi drugi. 

Prva predstava u novoj kući pozorišta na Trgu Republike je bila "Veseli snovi" prema tekstu Sergeja Mihalkova, inspirisana čuvenom bajkom Karla Gocija – "Ljubav za tri pomorandže" , u režiji Miroslava Belovića. Ova predstava je bila prekretnica u načinu interpertacije dečjeg pozorišta, ostvarena savremenim izražajnim sredstvima sa spojem ironije i poezije, uz izvanredna ostvarenja par glumaca koji su po prvi put skrenuli pažnju javnosti i kritike.

U toku svojih prvih dvadeset godina postojanja pozorište "Boško Buha" je imalo 97 premijera i ukupno 4.417 predstava, a često je gostovalo širom Jugoslavije. 

Koliko je oduvek bilo voljeno Pozorište "Boško Buha", možda najbolje govore reči Jovana Ćirilova, koji je jednom prilikom napisao: "Žao mi je što sam već bio odrastao kada je osnovano, tako da 'Boško Buha' nije pozorište moga detinjstva. Siguran sam da bih još više voleo pozorište, da je ono postojalo kada sam bio mali".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura