Aktuelno iz kulture

Švedska predstavnica Lorin pobednica Evrovizije: Luke Black završio takmičenje na 24. mestu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

14/05/2023

-

01:21

Švedska predstavnica Lorin pobednica Evrovizije: Luke Black završio takmičenje na 24. mestu
Loreen - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Švedska predstavnica Lorin sa pesmom "Tattoo" pobednica je ovogodišnje Evrovizije. Luke Black, koji je branio boje Srbije, nastupio je peti sa pesmom "Samo mi se spava", a takmičenje je završio na 24. mestu. 

U uzbudljivoj završnici ovogodišnjeg takmičenja na trenutak je delovalo da će ubedljivo vođstvo predstavnika Finske kada je reč o glasovima publike ipak uspeti da prevlada lidersku poziciju Lorin, ali se ispostavilo da ni  376 bodova nije bilo dovoljno. 

Lorin je drugi put postala pobednica Evrovizije, tačno deset godina od njenog trijumfa sa pesmom "Euphoria", koja prema anketama mnogih evrovizijskih portala, najbolja pesma tog takmičenja svih vremena. Takođe, ona je svojoj domovini Švedskoj donela sedmu pobedu u istoriji Evrovizije, čime se izjednačila sa Irskom.

Lorin je postala i prva žena koja je uspela da dva puta bude prva na tom takmičenju. To je ranije pošlo za rukom Ircu Džoniju Loganu, koji je dva puta pobedio na Evroviziji još osamdesetih godina prošlog veka.

Logan je pobedio na Evroviziji 1980. godine s pesmom "What’s Another Year", a sedam godina kasnije njegov hit "Hold Me Now" pobedio je na takmičenju u Briselu.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Srpska publika najviše glasova dala je upravo Fincu, a sledili su Hrvatska (10), Slovenija (8), Izrael (7), Švedska (6), Norveška (5), Češka (4), Austrija (3), Italija (2), Francuska (1).

Ključne informacije:

  • U finalu su glasali i žiriji i publika iz svih 37 država učesnica, ali i ljubitelji Evrovizije iz drugih zemalja. 
  • Luke Black nastupio je peti i dobio 16 bodova od publike.
  • Publika iz Srbije mogla je da glasa za svog favorita slanjem SMS poruke na broj 1557, ali ne i za svog predstavnika.

01.06 Ukus publike i žirija se poklopio! Najviše poena za Švedsku i Lorin koja je pobednica ovogodišnjeg takmičenja!

12.59 - Zahvaljujući glasovima publike, trenutno vodi Finska 526, sledi Švedska, koja još nije dobila glasove publike, pa Italija. 

12.50 - Srbija dobila 16 poena od glasova publike.

12.46 - Sve zemlje saopštile su glasove žirija. I Albanija i Litvanija i Velika Britanija dale su 12 poena Švedskoj, a ta zemlja trenutno vodi sa 343 poena. Srbija ima ukupno 14 bodova. Čekaju se glasovi publike.

12.43 - Slovenija 12 poena dala Italiji, a Grčka Belgiji. Srbija je dobila jedan poen od grčkog žirija.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

12.41 - Španija i Izrael dali su 12 poena Švedskoj, čime je ta zemlja učvrstila svoju poziciju na prvom mestu trenutne liste sa 277 bodova. Slede Italija (148), pa Izrael (142). Inače Švedska je maksimalan broj bodova dala Finskoj, Gruzija Belgiji, a Češka Ukrajini.

12.36 - Australijski žiri doneo neočekivanu odluku da Belgiji da 12 poena, dok su Švajcarci podržali Češku. Norveška je maksimalan broj bodova dala Finskoj, a Danska Švedskoj. Srbija bez poena u ovom bloku glasanja.

12.32 - Island 12 poena dao Australiji, dok je Srbiji dodelio jedan poen. Srpski žiri na čijem je čelu Ana Đurić Konstrakta, dao je 12 poena slovenačkoj grupi Joker Out.

12.27 - Rumunija maksimalan broj bodova dala Italiji, Estonija Švedskoj, a Jermenija i Poljska Izraelu. Srbija bez poena u ovom delu saopštavanja rezultata glasanja žirija. Prema dosadašnjim rezultatima, vodi Švedska (194), a slede je Italija (109), Izrael (108), Estonija (78) i Finska (75).

Tanjug AP/Martin Meissner

 

12.23 - Portugal Srbiji dao četiri poena, a Australiju nagradila maksimalnim brojem bodova. I hrvatski žiri dodelio je predstavniku Srbije četiri poena, a 12 poena dobila je Italija. 

00.21 - Nemačka 12 poena dala Švedskoj, a tri poena Srbiji. Austrijske predstavnice Teja i Salena dobile su 12 poena od Belgije, dok je Finska maksimalan broj bodova dala Švedskoj.

00.19 - Azerbejdžan i Francuska dale 12 bodova Izraelu, a Austrija Italiji. Srbija u ovom delu saopštavanja glasova bez poena.

00.14 - Ukrajina, Holandija, Moldavija i Irska dale 12 poena Švedskoj. Letonija najvećim brojem bodova nagradila Estoniju, Italija Izrael, a San Marino Italiju. Srbija za sada ima samo jedan bod koji je dobila od Italije.

00.04 - Glasanje publike je završeno. Martin Esterdal, izvršni nadzornik "Pesme Evrovizije" konstatovao je da je glasanje proteklo regularno. Uskoro će početi saopštavanje glasova žirija.

00.00  - "You’ll Never Walk Alone"

Kornelija Džejkobs iz Švedske, pevala je svoju verziju pesme Mel C "I Turn To You". Usledio je nastup predstavnice Velike Britanije Sonje, koja je pevala svoju pesmu "Better the Devil You Know" s kojom je svojevremeno zauzela drugo mesto na takmičenju. Prigodnu završnicu za revijalni deo omogućio je Dankan Lorens, pobednik Evrovizije 2021. godine, svojim izvođenjem pesme "You’ll Never Walk Alone", kao znak prijateljske veze Ukrajine i Velike Britanije. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Mnogi nisu uspeli da sakriju suze u ovom emotivnom segmentu.

 

 

23.53 - Mahmud, Neta i Dadi Frejr izvodili britanske hitove

Bivši učesnici Evrovizije Mahmud iz Italije, Neta iz Izraela, Dadi Frejr iz Islanda i Kornelija Džejkobs iz Švedske pevali su obrade čuvenih britanskih pesama, kao što su 
"You Spin Me Round (Like A Record)", "Whole Again" i "Imagine".

 

 

23.28 - Sem Rajder nastupio u revijalnom delu

Dok publika glasa, drugoplasirani učesnih prošlogodišnje Evrovizije Sem Rajder nastupa u revijalnom delu večeri. Za početak je izveo svoju pesmu "Mountain", u pratnji velikog broja perkusionista, među kojima je i član grupe Queen Rodžer Tejlor.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

23.20 - Počinje glasanje

Publika će u narednih petnaest minuta moći da glasa za svoje favorite. To možete učiniti slanjem SMS poruke na broj 1557. Srbija ne može da glasa za svog predstavnika. 

Pored publike, večeras i žiri u svakoj od zemalja odlučuje o pobedniku.

Takođe, prvi put je dozvoljeno glasanje i zemljama koje ne učestvuju preko sajta www.esc.vote, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Zemlje dodeljuju 12 poena svojim omiljenim izvođačima, deset za drugog, osam za trećeg, a zatim sve do jedinice za ostale. 

Kad vreme istekne, prvo će biti pročitani glasovi žirija, iz svake od zemalja učesnica u uključenju uživo, a kada svi saopšte rezultate, na tabeli se u samoj završnici takmičenja automatski prikazuju i glasovi publike. 

To je obično najuzbudljiviji deo takmičenja, pa je tako prošle godine Sem Rajder imao je najviše glasova žirija, ali je u napetom finalu potisnut na drugo mesto, kada su dodati glasovi publike, a pobedu je odneo ukrajinski bend Kalush Orchestra.

23.17 - Britanska predstavnica za kraj

Čast da zatvori finale Evrovizije imala je britanska predstavnica Me Miler sa njenom autorskom pesmom "I Wrote A Song".

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Miler je rođena 1997. godine, kada je Britanija poslednji put osvojila "Evroviziju", do sada je bila podrška na na turneji ženskoj pevačkoj grupi Litl Miks, sarađivala je sa muzičarima Ejčom (Aitch) i Sigalom, a nedavno je rekla da svoje učešće na takmičenju doživljava "kao san".

"Veliki sam fan toliko umetnika koji su imali uspeha na 'Evroviziji', od ABBA do Maneskin", rekla je Miler.

Britanija je među poslednjim zemljama koje su odabrale svog predstavnika, a predstavnicu je BBC izabrao u saradnji sa Tap menadžmentom, kao što je to prošle godine urađeno sa Šonom Rajederom koji je u Torinu zauzeo drugo mesto iza Ukrajine.

Uskoro će početi glasanje.

23.12 - "Mama ŠČ"

Riječki bend Let 3 još od kraja osamdesetih provocira javnost svojim tekstovima i nastupima, a  sada je prešao i granice regiona svojom pesmom "Mama ŠČ" i nastupio u finalu Evrovizije.

U provokativnim kostimima, sa karminom na usnama, oni su izveli pesmu koja otvoreno kritikuje Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Članovi benda dali su ovakvo objašnjenje: "'Mama ŠČ' je društveno-političko ogledalo trenutka na više nivoa. Na primer, zašto pratioci Evrovizije vole da gledaju muškarce u haljinama i kako im mi u tome možemo izaći u susret?! Dalje, kakav užas može napraviti politički moron i kakve debilarije izmišljaju da se to kvazi opravda", naveli su članovi benda za hrvatski portal "24 sata". 

23.08 - Bend "iz komšiluka" 

Slovenačka grupa Joker Out, čiji je pevač Bojan Cvetićanin poreklom iz Srbije, predstavila je svoju pesmu "Carpe Diem". 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Grupa je u julu prošle godine nastupala na Egzitu i ima mnogo obožavalaca u srpskoj publici.

U intervjuu za Eurovision World mladići su ranije otkrili da im je oduvek bio san da učestvuju na Evroviziji. To se i ostvarilo kada su prošle godine konkurisali za slovenačko nacionalno takmičenje, a javni servis ih automatski pozvao da predstavljaju zemlju u Liverpulu.

23.05 - Čista energija iz Izraela

Mlada pevačica Noa Kirel iz Izraela izvela je svoju pesmu "Unicorn" inspirisanu jednorozima. Ona je poručila ljudima da ostanu istrajni i oslobode svoju unutrašnju snagu izvevši svoju energičnu koreografiju.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Inače, Noa je velika pop zvezda i glumica u Izraelu, koja je svoj prvi singl objavila kada je imala samo 14 godina. 

Prošle godine održala je veliki koncert ispred 35.000 ljudi, a izraelski javni servis bio je toliko siguran u to da će ih Noa predstavljati na Evroviziji, da je njeno ime proglašeno osam meseci pre propisanog roka.

22.59 - Osvežavajuće jednostavan nastup Litvanije

Monika Linkite iz Litvanije izvela je pesmu "Stay" uz jednostavan scenski nastup i prateće vokale.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Za Moniku Linkite je boravak na ovogodišnjoj Evroviziji "druga sreća", budući da je 2015. već učestvovala sa Vajdasom Baumilom i pesmom "This Time". 

Nova pesma ukorenjena je u lokalnom folkloru, a stihovi "Čiūto Tūto" koje ćemo čuti večeras deo su brojnih litvanskih tradicionalnih bajalica.

22.56 - "Krv i šljokice" nemačkog benda

Čast Nemačke u finalnoj večeri branio je bend Lord of the Lost sa numerom "Blood and Glitter" (Krv i šljokice). Bend svira dark rok, koristi ekstrovertne kostime i mnogo pirotehnike na sceni.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Inače, mogu da se pohvale time da su prošle godine obišli svet kao predgrupa legendarnom sastavu Iron Maiden.

22.52 - "Kraljica kraljeva" iz Norveške

Norveška predstavnica Alesandra Male, koja je pre objavljivanja pesama Švedske i Finske nedeljama važila za favoritkinju Evrovizije, izvela je energičnu pesmu "Queen of Kings".

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Mele je već sa 12 godina pobedila u italijanskoj verziji takmičenja "X faktor", a u sedmoj sezoni "Voice" u Norveškoj došla je do finala.

Trenutno pohađa muzičku školu LIMPI i živi u Lilehameru. 

Pesma "Queen of Kings" inače, govori o njenom ljubavnom životu. Ona je, naime, za norveške medije ispričala da je biseksualka i da pesma oslikava njena dosadašnja iskustva. 

Takođe, tekst govori o osnaživanju žena, dok je melodija inspirisana tradicionalnim norveškim folk pesmama.

22.43 - Povratak Paše Parfenija na evrovizijsku scenu

Predstavnik Moldavije Paša Parfeni izveo je svoju pesmu "Sarele si Luna" koju je napisala njegova supruga i muza Julijana i koja govori o vanvremenskoj ljubavi koja pokreće kosmos.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Inače, Paša je bio uključen u nekoliko evrovizijskih takmičenja, radom na pesmama njegovih kolega i sunarodnika, ali je takođe već jednom i sam učestvovao 2012. kada je završio jedanaesti.

Naredne godine, zajedno sa suprugom komponovao je pesmu "O Mie" za Alionu Mun, koju je takođe pratio na klaviru.

22.38 - Pesma Jermenije - "Future Lover"

Jermenska predstavnica Elen Jeremjan, sa scenskim imenom Brunette, predstavila je svoju pesmu "Future Lover". Pevačica iz Jerevana opisuje je kao "poetsko platno, pismo bez primaoca" i oslikava osobu u koju bi jednog dana mogla da se zaljubi.

Mlada Elen već godinama je na sceni, budući da je u 18. godini snimila svoj prvi singl "Love The Way You Feel".

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Usledili su viralni hitovi poput "Gisher", "Smoke Break" i "Bac Kapuyt Achqerd", a nekoliko njih ostvarila je i sa ženskom pop grupom "En Aghjiknery" (u prevodu: "One devojke").

Posle njenog nastupa, ostalo je još samo devet izvođenja do glasanja.

22.32 - Poruka zahvalnosti LGBTQ zajednici

Belgijski predstavnik Gustav nastupio je sa pesmom "Because of You" koja govori o prihvatanju koje je pronašao u LGBTQ zajednici.

Gustav je već dva puta učestvovao na Evroviziji, ali kao prateći vokal i to za Hooverphonic 2021. godine i Senek 2018. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Muzikom se bavi duže od 20 godina, a prvi ugovor potpisao je kada je imao samo osamnaest. Već prvi singl doneo mu je mesto na top listama i nagradu za najbolji debi godine u Belgiji. 

22.26 - Evrovizijski nastup s drugog kraja sveta

Australijski predstavnici, grupa Voyager izvela je pesmu "Promise", jednu od nekoliko rok numera koje možemo da čujemo večeras.

Petočlana grupa iz Perta zajedno nastupa još od 1999. godine. Veliki su ljubitelji Evrovizije i nekoliko puta su pokušali da učestvuju, sve dok im to nije pošlo za rukom, tako što ih je tamošnji SBS televizijski servis odabrao bez prethodnog takmičenja.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Učešće naročito znači njihovom gitaristi Sajmonu Dauu, koji je rođen u Škotskoj. 

10.22 - Osnažujuća pesma ženske grupe iz Češke

Ženska grupa Vesna predvođena popularnom pevačicom Patricijom Kanok, izvela je upečatljivu pesmu koja meša modernu muziku sa tradicionalnim slovenskim elementima. Pesma sadrži i stihove na ukrajinskom kojima pevačice izražavaju solidarnost sa tom zemljom. Oni glase: "Moja sestra neće stajati u uglu i neće te slušati. Mi smo s tobom u svojim srcima". 

Grupa je svoj prvi album "Pata bohyne" ("Peta boginja") predstavila na konvertu sa Praškim simfonijskim orkestrom inspirisanim bajkama i proglašena "otkrićem godine".

U jeku pandemije, devojke iz "Vesne" imale su vremena da snime još jedan album - "Anima" - koji je učvrstio njihovu poziciju na pop sceni. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Grupa trenutno drži 17. mesto na listi favorita za pobedu na Evroviziji.

10.19 - Neonski haos na sceni

Reper, pevač i tekstopisac Kerije iz Finske uneo je žestoku energiju na scenu liverpulske Arene. Pesma "Cha Cha Cha" nedeljama zauzima drugo mesto na listi favorita, a publika ju je pozdravila glasnim ovacijama.

Inače, Kerije je na sceni je od 2014. a svoj debi album "Fantastista" objavio je 2020.

U evrovizijskoj pesmi "Cha Cha Cha" spojio je rep, elektronsku muziku, metal i šlager, zajedno sa haotičnim performansom u neonski zelenoj jakni.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Pesma opisuje osećanja tokom jednog izlaska, koji počinje melanholijom i neraspoloženjem, ali nakon nekoliko koktela, preuzima plesni podijum.

10.13 - Predstavnica Estonije nastupila sa moćnom baladom

Predstavnica Estonije Alika voli muzička takmičenja, a na jednom je čak i pobedila - estonskoj verziji "Idola". Ovog puta se nada da će joj to poći za rukom sa moćnom baladom "Bridges" koja govori o ostavljanju prošlosti iza sebe i izgradnji mostova za budućnost.

10.09 - Marko Mengoni pokušava Italiji da donese četvrtu pobedu

Usledio je nastup predstavnika Italije Marka Mengonija, koji na kladionicama drži visoku sedmu poziciju.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

On je od početka bio favorit za pobedu na Sanremu, a kao i Maneskin, proslavio se zahvaljujući emisiji X Factor. Do sada je prodao 2,8 miliona nosača zvuka i objavio sedam albuma.

Na Sanremu se takmičio i 2010. i 2013. godine, a Italiju je predstavljao 2013. godine u Švedskoj na Evroviziji kada je zauzeo sedmo mesto sa 126 bodova. 

Podsetimo, Italija je tri puta pobedila na Evroviziji. Najlošiji rezultat ostvarili su 1966. godine kada su završili poslednji.

10.06 - Albanska porodična priča na sceni

Predstavnica Albanije Albina je sa celom porodicom Kelmendi nastupila u Liverpulu - majkom Albanom, ocem Bujarom i sestrama Vesom i Sidorelom. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Ona je imala samo 16 godina kada je ušla u finale albanskog Voice takmičenja, a od tada je učestvovala u brojnim sličnim programima širom Evrope. 

Njihova večerašnja pesma govori o porodici i zajedničkom prevazilaženju svih izazova koje život nosi.

22.01 - Energični nastup favoritkinje

Favoritkinja ovogodišnje Evrovizije Lorin izvela je svoju pesmu "Tattoo" u Areni u Liverpulu,

Deset godina od njene pobede u Bakuu sa pesmom "Euphoria", Šveđanka se vratila na evrovizijsku scenu u pratnji istog tima, sa još jednom moćnom numerom koja govori o ljubavi.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

U međuvremenu je objavila uspešan album, muziku na švedskom jeziku, a glumila je i u filmu "Vinterviken". Ona je već nedeljama na prvom mestu liste favorita za pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji, a uskoro ćemo saznati i da li će se takva predviđanja ostvariti.

21.54 - Duh flamenka stigao u Liverpul

Španija je na Evroviziju poslala Blanku Palomu, koja je večeras pevala energičnu flamenko pesmu.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

"Eaea" je posvećena dubokoj ljubavi prema detetu, a Španjolka ju je posvetila baki od koje je nasledila ljubav prema tradicionalnoj muzici svoje zemlje. 

Španija je prvi put učestvovala na Evroviziji 1961, a postala je prva zemlja koja je dva puta uzastopno pobedila – 1968. i 1969.

21.50 - Predstavnik Kipra pevao o slomljenom srcu

Pod rednim brojem sedam nastupio je Endrju Lambrou sa pesmom "Break A Broken Heart". 

Prošle godine Lambrou se takmičio u emisiji "Australia Decides" sa pesmom "Electrify", ali ove godine predstavlja Kipar, rodnu zemlju svojih roditelja. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Ova zvezda društvenih mreža ima tri hit singla, sada živi na relaciji - Australija-Amerika, a u Evropu dolazi sa baladom o slomljenom srcu.

Inače, on je nedavno rekao da mu je omiljena evrovizijska pesma "Molitva" Marije Šerifović i čak je otpevao i odsvirao njenu obradu u emisiji "A Little Bit More".

21.42 - Impozantna haljina francuske predstavnice

Neposredno nakon Luke, na sceni se pojavila francuska predstavnica La Zara, čije je pravo ime Fatima Zahra Hafdi. U uvodnom delu pesme, ogromna draperija koja se spušta sve do dna velikog postamenta igra ulogu produžetka njene haljine.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Inače, La Zara je u Montrealu u Kanadi od roditelja marokanskog porekla. Ona je druga kanadska umetnica koja je predstavljala Francusku na Evroviziji nakon 22 godine.

Sa pesmom "Évidemment", u prevodu "Očigledno", će pokušati da osvoji takmičenje. La Zara je autor ove pesme, a producirao ju je dugogodišnji saradnik Beni Adams, koji je poznat po svojim saradnjama sa Dua Lipom, Dejvidom Getom i Eli Golding.

Pevačica svoju pesmu opisuje kao pravu francusku šansonu o univerzalnom pristupu ljubavi, važnosti ljubavi prema sebi i težnji ka postizanju sreće. 

21.38 - Nastupio Luke Black

Luke Black nastupio je peti, a pre njegovog izvođenja, imali smo priliku da vidimo razglednicu iz Srbije snimljenu kod Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Čačanin Luka Ivanović uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Predstavnik Srbije posvetio je svoj nastup nastradalima u tragedijama koje su za kratko vreme pogodili Beograd i Mladenovac, kao i njihovim porodicama i večeras, kao i u polufinalu, nastupa sa crnim florom na reveru.

21.33 - Bezbrižna pesma o letnjim romansama

Pre nego što čujemo "Samo mi se spava", poslušaćemo poljsku umetnicu bugarskog porekla Blanku. Ona je napisala prvu pesmu kada je imala samo 14 godina i već tada je znala da želi da postane pop zvezda. Zato je sa majkom otišla u Ameriku i tamo provela četiri godine života. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Nakon što je uvežbavala glas na manjim nastupima u Los Anđelesu i Njujorku, a na scenu u Liverpulu donosi bezbrižnu, prolećnu pesmu sa rege ritmovima. Poljska učestvuje u Evroviziji od 1994, ali nijednom nije pobedila. Videćemo da li će Blanka uspeti to da promeni.

21.30 - Poruka mira iz Švajcarske

Antiratna poruka stiže iz Švajcarske, a šalje je mladi Remo Forer u pesmi "Watergun".

Remo je još u detinjstvu svirao harmoniku i pevao tradicionalnu švajcarsku muziku u svom selu Hembergu, ali se kasnije opredelio za klavir. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

U međuvremenu je osvojio prvo mesto u takmičenju "The Voice" u Švajcarskoj, a trijumfovao je i u nemačkoj verziji emisije "I Can See Your Voice". 

O svojoj pesmi, Remo kaže: "Trenutno smo suočeni sa svetskom krizom i ratom i moramo da živimo sa posledicama odluka koje nismo mi doneli, ali i dalje postoji nada da nešto možemo da promenimo".

21.24 - Vatrena portugalska ljubavna pesma

Druga nastupa Marisa Mena, poznatija po scenskom imenu Mimicat. Ona sama piše svoje pesme i peva od devete godine, ali je najveći proboj u karijeri imala 2014. kada je objavila svoj debi album For You.

Ove godine se takmiči sa pesmom "Ai Coração" koja, kako kaže, govori o beznadežnoj ljubavi i čežnji za ljubavnikom.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Mimicat je donela dašak Mulen Ruža u Liverpul, ali joj u prilog ne ide pozicija na kojoj nastupa. Naime, nikada nijedan takmičar koji je nastupao drugi u finalu nije odneo pobedu na Evroviziji.

21.21 - Austrija - Teja i Salena, "Who The Hell Is Edgar?"

"Led su probile" Teya & Salena iz Austrije čija je članica Teodora Špirić poreklom iz Srbije. 

Iako je Teja rođena u Beču, deo detinjstva provela u je u Kladovu, odakle su njeni roditelji, a čak je učestvovala i na Beoviziji 2020. sa pesmom "Sudnji dan", gde je zauzela deseto mesto u finalu.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Godine 2021. bila je učesnik pete sezone austrijskog takmičenja Starmania pod svojim pravim imenom, Teodora Špirić i od 1.700 prijavljenih kandidata na konkurs, izabrana kao jedan od ukupno 64 takmičara. Tu je upoznala i Salenu s kojom ćemo je gledati na sceni u Liverpulu.

One će izvesti šaljivu pesmu "Who The Hell Is Edgar?" koju su zajedno napisale, a koja kritikuje muzičku industriju i tretman koji imaju ženski tekstopisci.

"Od detinjstva sam želela da učestvujem u Evroviziji, jer je to za mene otelotvorenje ideje da se ostvaruju i veliki snovi, bez obzira na to ko ste i odakle ste. Jedva čekam da izađem na scenu", rekla je ranije Teja za portal Evrovizije.

21.15 - Nije vam se učinilo - u jednom trenutku u uvodnom videu Kalush Orchestra, deo melodije iz njihove pesme na klaviru svira princeza od Velsa, Kejt Midlton. 

Prinstscreen YouTube/Eurovision Song Contest

 

21.10 - Jedan po jedan predstavnik izlazi na scenu noseći zastave, dok ih prate naizmenično evrovizijske pesme predstavnika Ukrajine i veliki britanski pop hitovi. Na kratko smo čuli Verku Serdučku, Go_A, kao i Tinu Karol, uz pesme Chemical Broters, Blur i druge britanske velikane.

Luke Black protrčao je noseći veliku zastavu Srbije. I noćas nosi crni flor na košulji u znak sećanja na žrtve nezapamćenih zločina u Srbiji.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

21.00 - Finale Evrovizije počelo je u 21 čas novom verzijom pesme "Stefania" Kalush Orchestra uz video razglednicu snimljenu u Ukrajini i Velikoj Britaniji. 

U videu su učestvovali poznati muzičari kao što su Džos Stoun, Sem Rajder i Endrju Lojd Veber. 

Na kraju videa, oni se odjednom pojavljuju na sceni Arene u Liverpulu. 

Nakon pobedničke pesme, izvode svoju novu pesmu "Changes".

Prinstscreen YouTube/Eurovision Song Contest

 

20.49 - Veliko finale 67. izdanja najvećeg muzičkog takmičenja vodiće legenda Pesme Evrovizije Grejam Norton, nagrađivana ukrajinska pevačica Julija Sanina, međunarodno priznata pozorišna glumica i dobitnica nagrade Emi, Hana Vadingem, i pop kantautorka i TV voditeljka Ališa Dikson.

Norton komentariše takmičenje u Velikoj Britaniji od 2009. godine. Njegov tok-šou na BBC The "Graham Norton Show" nagrađen je priznanjem BAFTA, a sam Grejam Norton dobitnik je i drugih nagrada za rad na televiziji.

Britanska glumica i pevačica Hana Vadingem je dobitnica Emi nagrade za ulogu u američkoj seriji "Ted Laso", bila je nominovana za brojna muzička priznanja. Obožavaoci serije "Igra prestola" pamte je kao Septu Unelu koja je mučila Sersej.

Ukrajinka Julija Sanina bila je finalista "Plesa sa zvezdama" u Ukrajini i bila je sudija tamošnjeg izdanja muzičkog rijaliti programa "X faktor". 

Engleska pop kantautorka i igračica Ališa Dikson bila je članica izuzetno popularne grupe "Mis-Teeq". Sada je podjednako uspešna solo umetnica, ali i iskusan TV voditelj na BBC. 

20.30 - Šveđanka Lorin sa pesmom "Tattoo" i Finac Käärijä "Cha Cha Cha" i dalje su u samom vrhu liste favorita na ovogodišnjoj Evroviziji. Ukrajina je, nakon nekoliko dana kolebanja, ostala na trećem mestu, a slede je Izrael i Španija. 

Srbija je sada na lošijoj poziciji u odnosu na period pre završetka drugog polufinala i nalazi se na  23. mestu liste prema šansama da osvoji ovogodišnje takmičenje. Manje šanse za pobedu od Luke, prema aktuelnim kladionicama, imaju Portugal, Litvanija i Albanija.

Hrvatska grupa Let 3 i njihova pesma "Mama ŠČ!" ima solidnu dvanaestu poziciju na listi favorita.

20.20 - Evrovizijska pozornica prostire se na 450 kvadratnih metara, u okviru kojih je postavljeno čak 220 kvadrata nezavisno pokretnih video-ekrana, te preko 700 video-ploča integrisanih u podijum i više od 1.500 m LED svetala. Više o brojkama sa ovogodišnje Evrovizije možete pročitati u odvojenom tekstu. 
 
20.15 - Ovogodišnje razglednice su snimane u zemaljama učesnicama, a između svake od njih prepliću se snimci lokacija iz Velike Britanije i Ukrajine. Jednu od razglednica iz Srbije Luke Black snimio je ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. 

20.00 - Odbrojavamo minute do početka finala Evrovizije. Veče otvara program "Glasovi nove generacije" (Voices of a New Generation) u okviru kog ćemo najpre čuti prošlogodišnje pobednike, bend "Kalush Orchestra", koji će pored dobro poznate pesme "Stefania" izvesti i novi singl "Changes". Tokom sad već čuvenog dela finala, tzv. parade zastava, imaćemo priliku da se prisetimo i sledećih uspešnih ukrajinskih evrovizijskih pesama:

Komentari (0)

Kultura