Aktuelno iz kulture

Martin Skorseze: Robert De Niro nije sa mnom hteo da radi "Bande Njujorka" i "Dvostruku igru"

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

16:09

Martin Skorseze: Robert De Niro nije sa mnom hteo da radi "Bande Njujorka" i "Dvostruku igru"
Martin Skorseze i Robert De Niro - Copyright AP/Joel C Ryan/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni reditelj Martin Skorseze koji ovih dana boravi na Kanskom festivalu, u susret premijeri njegovog novog filma "Ubistva pod cvetnim mesecom", u intervjuu za sajt "Deadline" govorio je o svojoj blistavoj karijeri, ali i o dugogodišnjoj saradnji sa glumcem Robertom De Nirom, koji se pojavljivao u mnogim njegovim filmovima.

Iako je praktično proslavio De Nira, nakon što mu je dodelio uloge u filmovima "Taksista" (Taxi Driver 1976) i "Razjareni bik" (Raging Bull 1980), Skorseze se prisetio da ga je glumac odbio u nekim projektima. Jedan od njih je čuvena "Dvostruka igra" (The Departed 2006), za koju je dobio i Oskara.

"Imao sam sreće sa Polom Njumenom i Tomom Kruzom u 'Boji novca', to je dobro išlo zajedno. Ali nisam radio sa Bobom deset godina sve do 'Dobrih momaka'. Otišli smo u različitim pravcima", rekao je reditelj.

Naime, nakon "Kazina" iz 1995, dugo nisu uspevali da se usklade.

"U jednom trenutku je rekao: 'Znaš kakve stvari volim da radim sa tobom'. Rekoh: 'U redu'. Tako je nastao 'Irac'  i trebalo je devet godina. Uvek smo tragali... 'Šta misliš o 'Dvostrukoj igri?' 'Ne, ne želim to'. 'U redu'", prisetio se Skorseze.

Iako se raspitivao za "Bande Njujorka", kada je upitan da u njima i zaigra, ponovo je odgovorio "ne".

"Bob ne govori mnogo", primetio je uz osmeh reditelj, dodavši da je idealan film za njih dvojicu "Kazino".

Da sam ja snimao "Šindlerovu listu", ne bi postala takav hit

Ipak, i sam Skorseze propustio je mnoge prilike u Holivudu, a među njima i šansu da režira nastavak "Kuma". Naime, Frensis Ford Kopola predlagao je da ga kolega zameni u drugom delu, što u odbili i on i kuća Paramaunt.

"Iskreno, mislim da ne bih mogao napraviti film na tom nivou, u životnom trenutku u ko sam tada bio, da napravim tako elegantan, majstorski i istorijski važan film, kakav je 'Kum 2'", rekao je Skorseze.

AP/Jordan Strauss

 

Iako je prvobitno radio na scenariju za još jedan kultni film - "Šindlerovu listu" - Skorseze ga na kraju nije režirao, jer nije bio siguran kako bi njegovo viđenje priče o spašavanju Jevreja tokom Durgog svetskog rata bilo prihvaćeno.

Reditelj je istakao da se na kraju se divi delu koje je umesto njega napravio Stiven Spilberg.

"Ali garantujem vam, da sam ga uradio, ne bi bio toliki hit kakav je postao. Mogao je biti dobar, to vam mogu reći. Imao sam neke ideje. Većina je u filmu. Imao sam drugačiji kraj", naveo je Skorseze.

Umetnik koji je u novembru proslavio 80. rođendan, za sebe kaže da je star, ali da i dalje čita i posmatra, i da bi pričao priče, ali da "nema više vremena".

Prisetio se da je japanski reditelj Akira Kurosava, kada je dobio svog Oskara, rekao: "Tek sad počinjem da vidim mogućnosti koje film ima, ali je prekasno".

"Imao je 83. godine u to vreme. Pitao sam se: 'Šta time misli?' Sada znam šta je mislio", zaključio je Skorseze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura