Aktuelno iz kulture

Politika protiv umetničke slobode: Pet filmova koji su izazvali prave diplomatske skandale

Komentari

Autor: Staša Rosić

13/06/2023

-

22:12

Politika protiv umetničke slobode: Pet filmova koji su izazvali prave diplomatske skandale
Politika protiv umetničke slobode: Pet filmova koji su izazvali prave diplomatske skandale - Copyright Printscreen YouTube/NOW COMEDY, AlexMovieClips, Binge Society, Blas Tech

veličina teksta

Aa Aa

Umetnost ima moć da inspiriše i pokreće čitave narode, ali i da izazove velike sukobe. To naročito važi za filmove, koji su u nekoliko navrata doveli do pravih međunarodnih skandala. 

Predstavljamo vam nekoliko naslova koji su diplomatama zadali mnogo glavobolje:

"Ratovi zvezda: Nova nada" - Alžir

"Ratovi zvezda" su već decenijama jedna od najpopularnijih franšiza koja je svojom univerzalnom porukom osvojila publiku iz celog sveta. Priča o carstvu koje kolonizuje planete baš kao što su mnoge "zemaljske sile" osvajale druge države mnoge elemente pozajmljuje iz stvarne istorije. Štaviše, širom sveta se mnogi ljudi na popisu stanovništva identifikuju sa Džedajima, a u Srbiji se tako izjašnjava i po nekoliko stotina građana.

Ipak, pre nego što je iko imao priliku da pogleda čuvenu "Novu nadu", "Ratovi zvezada" pretili su da uzdrmaju odnose između Alžira i Tunisa. Naime, scene na planeti Tatuin snimane su blizu granice između ove dve zemlje, a u njima se na setu vrednom čak 128.000 dolara pojavljivao i džinovski transporter (Sandcrawler) dugačak 37 metara, kao i vozila vojske Tunisa. Međutim, pošto tada niko nije znao za Džave i muke Luka Skajvokera, alžirska vlada javno je izrazila zabrinutost zbog dešavanja koja su delovala kao velika vojna mobilizacija nadomak njihove granice. 

Printscreen YouTube/Blas Tech

 

U knjizi Džonatana V. Rinclera "The Making of Star Wars" je, između ostalog, i svedočanstvo samog Džordža Lukasa o tim događajima.

"Tačno je to za granicu. Morali su da dođu i ispitaju Sendkroler, kako bi potvrdili da nije reč o tajnom oružju", rekao je reditelj. 

Iako je nesporazum ubrzo prevaziđen, priča je dobila takav odjek, da je vremenom pretvorena u legendu. Mnogi su tvrdili da je libanski lider Muamer Gadafi bio sumnjičav, a pojedini su otišli toliko daleko da su tvrdili da je zbog "svemirskog oružja" umalo izbio i rat. 

"Intervju" - Severna Koreja

Neko bi možda mogao da pomisli da ne postoji loš publicitet, ali u slučaju filma "Intervju" to sigurno ne važi. Komedija Seta Rodžena o novinaru koji dobija dozvolu da napravi prvi veliki intervju sa liderom Severne Koreje Kimom Džong-Unom, a zatim i zadatak da ga likvidira, razbesnela je stvarnog vođu te zemlje. Pjongjang je i pre objavljivanja filma, poručio Americi da bi trebalo da pokrene "hitne i adekvatne akcije, kako bi zabranila produkciju i distribuciju ili da u suprotnom bude odgovorna za podsticanje i sponzorisanje terorizma". 

Odjek je bio ogroman. Studio je u postprodukciji "ublažio" kritiku te zemlje u filmu i isekao dobar deo scene smrti njenog lidera. Ipak, u međuvremenu jedna hakerska grupa, za koju se smatralo da potiče iz Severne Koreje, obelodanila mnoge tajne prepiske studija, kao i neobjavljene filmove, uključujući "Eni", "Gospodin Tarner" i "I dalje Alis". 

Uprkos svim peripetijama, film se konačno našao u bioskopima, ali je dobio vrlo mlake reakcije publike i kritike, pa trenutno na sajtu IMDb ima ocenu od samo 6,5 .

"300" - Iran

Film "300" o jednom od najčuvenijih sukoba u drevnom svetu - Termopilskoj bici između grčkih gradova-država i Persijskog carstva na "nož" su dočekali, kako istoričari širom sveta, tako i stanovnici Irana. 

Teheranski mediji objavljivali su oštre kritike ostvarenja Zeka Snajdera, naročito zato što je drevne Persijce predstavio kao uvrnute polu-ljude kakvim ih je zamislio strip crtač Frenk Miler. 

U diskusiju o filmu "300" uključio se čak i iranski premijer Mahmud Ahmadinedžad, koji je to ostvarenje nazvao "kulturološkim i psihološkim ratovanjem". 

"Vapaj za slobodom" - Južnoafrička Republika

Moćna drama Ričarda Atenboroua iz 1987. odvija se sredinom sedamdesetih u jeku rasne segregacije u Južnoafričkoj Republici, gde narod počinje sve više da se buni protiv vladajućeg režima. 

Film su u početku odobrili južnoafrički cenzori, ali su zvaničnici bili nezadovoljni time što ih je film prikazao kao nasilne i korumpirane rasiste. Štaviše, u toj zemlji premijera je morala da bude pomerena, nakon što su pojedini aktivisti pretili bombaškim napadom, a tamošnji ministar informisanja rekao je da je "Vapaj za slobodom" samo "sirova propaganda". 

Ipak, film je pokrenuo važne polemike i podstakao promene, a pregovori o okončanju aparthejda započeti su samo nekoliko godina kasnije.

"Zulender" - Malezija

Verovatno najkontroverznija komedija Bena Stilera - "Zoolender" - imala je tu nesreću da bude objavljena samo dve nedelje nakon rušenja kula bliznakinja u Njujorku, zbog čega nije postigla finansijski uspeh, kakav je možda zaslužila. Međutim, ona je pored toga uspela da izazove i međunarodni skandal, jer u njoj zlikovci isperu mozag glavnom liku da izvrši atentat na premijera Malezije. 

Film nije prošao tamošnje cenzore i nikada nije prikazan ni u Maleziji, ni u susednom Singapuru. Zanimljivo je to da je u izdanjima za druge delove Azije, pominjanje "Malezije" u celom filmu zamenjeno Mikronezijom, malim delom Okeanije.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu