Aktuelno iz kulture

Slučaj "Rust": Tužilaštvo tvrdi da je oružarka bila mamurna dok je proveravala pištolj koji je ubio Halinu Hačins

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2023

-

17:42

Slučaj "Rust": Tužilaštvo tvrdi da je oružarka bila mamurna dok je proveravala pištolj koji je ubio Halinu Hačins
Slučaj "Rust": Tužilaštvo tvrdi da je oružarka bila mamurna dok je proveravala pištolj koji je ubio Halinu Hačins - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hana Gutjerez Rid, oružarka na setu filma "Rust", tereti se da je bila mamurna kada je u pištolj za potrebe snimanja filma stavila bojevu municiju, koja je na kraju ubila direktorku fotografije Halinu Hačins. Prema tvrdnjama tužilaca u ovom slučaju, Gutjerez-Rid redovno je pila alkohol i pušila marihuanu u noćima tokom snimanja filma, zbog čega je "verovatno bila mamurna" dok je obavljala svoje dužnosti supervizora oružja. 

Ove tvrdnje tužilaštva odgovor su na nedavni pokušaj oružarkinih advokata da se odbaci optužba za ubistvo iz nehata protiv njihove klijentkinje. 

Tužioci tvrde da je u javnom interesu da se kazni njeno navodno dugotrajno nesmotreno ponašanje, ali Hanin advokat Džejson Bauls, smatra da imaju slabe osnove za takve optužbe.

"Slučaj je tako slab, da su sada morali da pribegnu tome da unižavaju njen lik. Tužilaštvo je očigledno napustilo ideju sprovođenja pravde i dolaska do prave istine", izjavio je Bauls za Associated Press.

Da li je zaista tako, utvrdiće se na sudu u avgustu, kada je zakazano preliminarno saslušanje, piše Euronews. 

profimedia

 

Na istom ročištu odlučivaće se i o tome da li će se ponovo aktivirati optužnica protiv Aleka Boldvina, glumca i producenta filma "Rust" koji je u rukama držao pištolj u trenutku kada je ispaljen smrtonosni hitac u Hačins. 

U aprilu je tužilaštvo odustalo od optužnice za ubistvo iz nehata protiv Boldvina, ali je ostavilo otvorenu mogućnost da se ona ponovo pokrene, nakon što nezavisni eksperti završe analizu pištolja i njegove navodno pokvarene kočnice zatvarača u obaraču. 

Branioci Gutjerez Rid ranije su u podnesku optužili okružnu tužiteljku Santa Fea Mari Karmak Altvis i prvobitnu specijalnu tužiteljku Andreu Rib da su koristili ovu nesreću za ostvarivanje ličnih interesa. 

Odbrana je takođe tvrdila da je Federalni istražni biro nepovratno oštetio pištolj, pre nego što su nezavisni eksperti dobili priliku da ga ispitaju, što predstavlja uništavanje dokaza i kršenje pravila suda.

Podsećamo, Hana Gutjerez Rid imala je samo 24 godine kada je dobila angažman kao oružarka na filmu "Rust", tek drugi u njenoj karijeri.  

profimedia

 

Kako je u jednom podkastu izjavila, nije bila sigurna da li je dovoljno spremna da prihvati tako odgovoran zadatak, ali je rad na prethodnom filmu "The Old Way" protekao izuzetno glatko. Tada je podsetila i na to da je ceo život bila okružena oružjem, budući da je njen otac legendarni holivudski oružar Til Rid koji ju je od malih nogu učio poslu, te da je za nju bilo "prirodno" da krene u posao oružara.

Nakon nesreće, optužila je producente za loše uslove rada i da su "sekli krivine" na uštrb bezbednosti na setu. 

"Hana je radila na dve pozicije u ovom filmu (asistentkinje rekvizitera i na poziciji oružara), što je činilo vrlo teškim da se fokusira na svoj posao oružara. Ona se borila da se uvede obuka, dani za održavanje oružja i adekvatno vreme da se pripreme za upotrebu oružja, ali su produkcija i njeno odeljenje odbili predloge. Celi set postao je nebezbedan zbog različitih faktora, uključujući izostanak sastanaka o bezbednosti. To nije Hanina krivica", saopštili su svojevremeno njeni advokati.

Ono što još nije utvrđeno je kako je bojeva municija zapravo završila na filmskom setu, a oružarka

je i sama tužila dobavljača municije tvrdeći da je za potrebe snimanja filma isporučio kutije sa ćorcima dopunjene viškom zaliha municije koje su se sastojale od lažne i bojeve municije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura