Aktuelno iz kulture

Maša Dakić: Predstava "Blind Date Project" je improvizacija kao i sudar na neviđeno

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

08:09

Maša Dakić: Predstava "Blind Date Project" je improvizacija kao i sudar na neviđeno
Maša Dakić: Predstava "Blind Date Project" je improvizacija kao i sudar na neviđeno - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Blind Date Project", deo franšize australijsko-srpske glumice Bojane Novaković, biće izvedena 2. jula u okviru Belefa 2023. Glumica Maša Dakić, inače autorkina prijateljica, koja igra glavnu ulogu, kaže da je već deset godina želela da uradi tu predstavu. Reč je o komadu prepunom improvizacije, koju navodi rediteljka Andrea Pjević. 

"Postoji šablon: predstava je podeljena u šest delova od po deset minuta i u svakom bloku imate nešto zadato. Sve ostalo - oko 70 posto - ti moraš sam da izmisliš i reaguješ u trenutku na osobu koaj je ispred tebe", objašnjava Dakić za Tanjug.

Kuriozitet predstave je što ona igra u svakom izvođenju, ali sa njom je svaki put drugi glumac, i svaki put kreće "iz početka, kao kad se ide na sudar na neviđeno".

"Ne znam ko će doći. Reditelj se sve dogovori. Prvi put srećem tu osobu te večeri na predstavi. Nisam doživela kao glumica tu vrstu angažmana, glumačkog, mentalnog, psihološkog. Htela sam sebi da zadam najteži mogući zadatak i osvojim umetnost improvizacije"; navela je Dakić. 

Prema nejnim rečima, inspiracija su joj Nikola Đuričko sa svojim stendap nastupom i Andrija Milošević, kolega iz serije "Lako je Raletu".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Lakoća prevazilaženja problema u sceni improvizacijom je nešto što me je zapitalo zašto ja to ne znam da radim? I htela sam da se uvatim u koštac. Definitivno je za mene to bilo vanzemaljsko isksustvo", rekla je Dakić.

Prethodno, Dakić je mahom radila u pozorištu i sinhornizaciju crtanih filma, kao i sa rediteljem Goranom Markovićem na filmu, ali ističe da je sve to "drugačiji pristup" u odnosu na seriju "Lako je Raletu". 

"Nisam se ranije susrela sa žanrom komedije. Igrala sam neku vrstu u okviru dramskih predstava, ali ovo je komedija i žanr koji nije lokalno naš. To je sitkom i američki pristup", ocenila je glumica.

Snimanje "Lako je Raletu" bilo je za Dakič "sve novo", i provela je šest meseci na poslu od 9 do 18:00 ili 20:00 časova, radeći intenzivan posao, gde je svima bilo jasno da ne mogu da se svađaju i da to ne vodi nikuda.

Dakić je istakla ulogu i energiju Miloševića kao "šou ranera" serije i vrhunskog profesionalca.
"Blind Date Project" Dakić doživljava kao svoju prekretnicu, jer prvi put drugačije prisutpa poslu, kroz način koji je njoj potpuno nepoznat i očekuje da će kroz rad na toj predstavi naučiti jako mnogo. 

Govoreći o budućim planovima, Dakić je rekla da se nada da će ponovo raditi sa rediteljkom Anjom Sušom, koja je njen "najveći pozorišni guru".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu