Aktuelno iz kulture

Milena Predić: Monodrama "Čovečice" podseća na besmisao rata

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

21:46

Milena Predić: Monodrama "Čovečice" podseća na besmisao rata
Milena Predić: Monodrama "Čovečice" podseća na besmisao rata - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Milena Predić igra u predstavi "Čovečice", čijom se premijerom u Botaničkoj bašti "Jevremovac" večeras zatvara Belef.

Predić je rekla da došla do istoimene knjige Ljiljane Bralović, kao jedne vrste porodične sage, gde je "velika koncentracija jakih ženskih likova".

"Dugo sam razmišljala o tome da želim monodramu. Nema me puno u pozorištu, fali mi ta vrsta pozorišne kondicije, i desilo se da sam to pročitala i da sam videla snagu tih žena, muku, antičko breme koje ih je zadesilo. Bilo mi je inspiracija da odigram više likova", rekla je Predić.  

Prema njenim rečima, u "Čovečicama" se priča o četiri rata koja su zadesila Srbiju u 20. veku, i svedočimo istoj matrici kojoj su izložene žene - "rađanje dece, sahranjivanje dece, pegavi tifus, novi rat".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Danas teško možemo da pojmimo tu vrstu muke, i to mi je bila inspiracija", naglasila je Predić.

Tokom rada na monodrami, režija Jasmine Večanski Kujundžić i dramatizacija Slobodana Obradovića bila su dva važna punkta koja su olakšala Predić da ispriča priču i da se izbori.

"Svi smo imali zajedničku viziju kako to treba da ide i inspirisala nas je ta priča. To je kombinacija naratora koji nas vodi kroz dugačak vremenski period i samog ulaska u likove", rekla je glumica.

Monodrama "Čovečica" se vraća pred publiku na jesen u Ustanovi kulture "Vuk" u Beogradu, a Predić ističe da je to "katarzična priča, i ona se tiče nas, ne samo žena".

"Ima nešto arhetipsko u komadu, Mislim da će (publika) osetiti do koje mere je taj vihor rata besmislen, koliko čovek strada. I onaj na frontu i ko čeka kod kuće, i gaji dete za budući rat", zaključila je Predić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu