Aktuelno iz kulture

Teleskop "Džejms Veb" zvezda nove epizode dokumentarnog serijala "Nepoznato" na Netfliksu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

17:29

Teleskop "Džejms Veb" zvezda nove epizode dokumentarnog serijala "Nepoznato" na Netfliksu
Teleskop "Džejms Veb" zvezda nove epizode dokumentarnog serijala "Nepoznato" na Netfliksu - Copyright Tanjug/AP/Laura Betz/NASA

veličina teksta

Aa Aa

U čast godinu dana od lansiranja svemirskog teleskopa "Džejms Veb" Netfliks je objavio prvi trejler nove epizode dokumentarnog serijala "Unknown: Cosmic Time Machine" koji govori o ovom velikom dostignuću nauke.

Svemirska opservatorija vredna 10 milijardi dolara tema je dokumentarca, koji gledaoce vodi u proces njenog nastanka koji je trajao gotovo tri decenije. 

"Unknown" je dokumentarna serija iz četiri dela, koja počev od 3. jula jednom nedeljno predstavlja neka od najinteresantnijih naučnih avantura i istraživanja. Do sada su emitovane epizode o izgubljenoj piramidi ("Unknown: The Lost Pyramid"), primeni veštačke inteligencije u vojnom naoružanju ("Unknown: Killer Robots") i poreklu ljudi ("Unknown: Cave of Bones").

Epizoda o "kosmičkoj vremenskoj mašini" biće dostupna od 24. jula.

Teleskop sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je iz Francuske Gvajane 25. decembra 2021. godine.

Bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, a smatra se jednim od najveći naučnih poduhvata u 21. veku. 

Misija "Džejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Habl, kome se, posle 31 godine u orbiti, rad bliži kraju. Više o dosadašnjim otkrićima "Džejms Veb" teleskopa pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura