Aktuelno iz kulture

Neodoljivi ljubimci drže svet u šapama: Pet najpoznatijih mačaka na internetu

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2023

-

22:23

Neodoljivi ljubimci drže svet u šapama: Pet najpoznatijih mačaka na internetu
Neodoljivi ljubimci drže svet u šapama: Pet najpoznatijih mačaka na internetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svakog 8. avgusta obeležava se Međunarodni dan mačaka, četvoronožnih, čupavih ljubimica, koje su uz pse, najbolji prijatelji čoveka. 

Reč je o događaju koji je ustanovljen 2002. na inicijativu Međunarodne fondacije za dobrobit životinja, a koji danas organizuje britanska neprofitna organizacija "International Cat Care".

Potomci afričkih divljih mačaka bile su voljeni ljubimci čak i drevnim Egipćanima, koji su ih smatrali oličenjem božanstva. Međutim, u eri interneta zauzimaju gotovo podjednako važno mesto u društvu, kao "influenseri" sa milionima obožavalaca širom sveta.

Euronews u čast današnjeg praznika predstavlja nekoliko najpoznatijih maca današnjice:

"Namrgođena mačka" (Grumpy Cat)

Možda i najpoznatija internet-mačka svih vremena - "Grumpy Cat", zapravo je nosila ime Tardar Sos. 

Nadimak je dobila po "namrgođenom" izrazu lica, kojim je inspirisala bezbrojne mimove i različite proizvode, obezbedivši svojoj vlasnici Tabati Bundesen pravo bogatstvo. 

profimedia

Tardar Sos sa Tabatom Bundesen

Njen specifičan izgled bio je posledica nepravilnog zagriza i mačjeg nanizma, a slavu je stekla nedugo nakon što je Tabatin brat objavio njenu sliku na društvenoj mreži Reddit.

Uginula je 2019. od komplikacija usled infekcije urinarnog trakta kada je imala samo sedam godina. 

Ipak, iza sebe je ostavila i zapaženu filmsku ulogu u ostvarenju "Grumpy Cat's Worst Christmas Ever" iz 2014. gde joj je glas pozajmila popularna glumica Obri Plaza.

Čupeta

Mačka čuvenog modnog dizajnera Karla Lagerfelda koji je preminuo 2019. godine, sledeće nedelje proslaviće 12. rođendan. 

 

 

Ova mačja zvezda, koja ima 258.000 pratilaca na Instagramu, važi za modnu ikonu i ima svoje osoblje - Fransoa i Mardžori koje svakodnevno brinu o njoj. 

Čupeta je jedna od retkih mačaka o kojima je napisana knjiga - "Privatni život ambiciozne modne mačke", a spekulisalo se da će ove godine biti zvanica čuvene Met Gala žurke u Njujorku, koja je bila posvećena Lagerfeldovom nasleđu.

Tanjug AP/Evan Agostini/Invision/AP

 

Na kraju je ipak ostala kod kuće, ali je zato poslužila kao inspiracija za niz odevnih kombinacija prisutnih zvezda, od kojih je najveću pažnju privukao Džared Leto.

Ulična mačka Bob

Narandžasti mačak inspirisao je serijal knjiga i film "Ulična mačka po imenu Bob", ali je takođe spasao život svom vlasniku.

Džejms Boven sreo je Boba 2007. godine dok se kao beskućnik borio sa bolestima zavisnosti. Mačak je bio napušten i povređen, a Bouven je odlučio da se brine o njemu. Sav novac koji je imao dao je veterinaru i svom ljubimcu dao ime po ubici Bobu iz serije "Tvin Piks"  

profimedia

Bob je na premijeri svog filma upoznao i princezu od Velsa Kejt Midlton

Vodio ga je svuda sa sobom i ubrzo je postao zaštitni znak ulica Njujorka. Njegovi snimci postali su viralni, a Bouvenova knjiga "Ulična mačka po imenu Bob", postala je bestseler i pretočena u film, što mu je donelo finansijsku sigurnost i krov nad glavom.

Nažalost, 2020. godine Boba je zgazio automobil i to nakon što se iskrao iz kuće. Njegov najbolji prijatelj je u oproštaju od svog mačka napisao da mu je on spasao život: "S njim pored sebe, našao sam pravac i svrhu koja mi je nedostajala".

"Lil Bub"

Velika zvezda interneta "Lil Bub" proslavila se davne 2011. kada su se njene fotografije pojavile na mrežama Tumblr i Reddit.

Maca neobičnog izgleda, čija je majka bila divlja mačka, rođena je s nizom genetskih mutacija, a prihvatilište za životinje u kom se našla dugo nije mogla da nađe udomitelje za nju.

profimedia

 

Zbog ekstremnog oblika mačjeg nanizma, imala je neobično kratke noge i manju donju vilicu u odnosu na ostatak glave, zbog čega je stalno imala isplažen jezik.

Na kraju je dom našla uz porodicu Majka Brajdavskog, koji ju je vodio svuda sa sobom. Kako je stekla popularnost, Majk je počeo da proizvodi niz predmeta sa njenim likom, a veći deo prihoda od prodaje davao je udruženjima za zaštitu životinja.

O njoj je objavljena i knjiga "Lil Bub’s Lil Book: The Extraordinary Life of the Most Amazing Cat on the Planet" 2013. a maca se pojavila i u kampanji organizacije PETA koja je podsticala ljude da sterilišu svoje ljubimce. Pored toga, bila je zvezda dokumentarca "Lil Bub & Friendz" koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Tribeka.

Lil Bub uginula je u snu 2019. godine nakon što se dugo borila sa infekcijom kostiju.

"Nyan Cat"

Lista najpoznatijih mačaka interneta ne bi bila potpuna bez ove animirane mace. 

Sve je počelo u aprilu 2011. kada je na Jutjubu objavljen video sa japanskom pop pesmom i jednostavno animiranom mačkom sa telom u obliku popularnog američkog "Pop Tart" slatkiša, koja iza sebe ostavlja trag u vidu duge.

"Nijan" je zapravo zasnovana na pravoj mački Marti, ljubimici Kristofera Tora, koji je nacrtao zabavni crtež i pretvorio ga u gif.

Nedugo potom, korisnik Jutjuba kombinovao je tu animaciju sa japanskom pesmom "Nyanyanyanyanyanyanya" što je onomatopeja oglašavanja mačke u azijskim zemljama.

Video je 2012. osvojio nagradu za "Mim godine" i pogledan je 205 miliona puta.

O njenoj popularnosti svedoči činjenica da je u februaru 2021. originalni kreator gif-a, napravio novu verziju "Nyan mačke" i prodao je kao nezamenljivi token (NFT) za impresivnih 535.000 evra.

Komentari (0)

Kultura