Aktuelno iz kulture

Darko Rundek: Oduvek sam osećao prijateljstvo i divljenje prema bistrini i nadahnuću Davida Albaharija

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

12:20

Darko Rundek: Oduvek sam osećao prijateljstvo i divljenje prema bistrini i nadahnuću Davida Albaharija
Darko Rundek: Oduvek sam osećao prijateljstvo i divljenje prema bistrini i nadahnuću Davida Albaharija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, FoNet/Božidar Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar Darko Rundek otkrio je da je uvek sa posebnim uzbuđenjem pristupao knjigama književnika Davida Albaharija (1948-2023).

Rundek je danas na svojoj Fejsbuk strani napisao da je prema Albahariju "osećao prijateljstvo, i divljenje prema njegovoj bistrini i nadahnuću". 

"Pripovetka 'Nema pesma' dirnula me do srži. Prepričavam je kad želim sa da podelim sa ljudima nešto najintimnije bratski. Tako se pisana književnost vraća u usmenu predaju. Hvala ti Davide. Sretan ti povratak u Svetlost", napisao je Rundek.

 

 

Pisac i prevodilac David Albahari, preminuo je 30. jula u 75. godini, a sahranjen 4. avgusta na Jevrejskom groblju.

Književnik je rođen 1948. u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča "Porodično vreme", objavio je 1973. u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Za zbirku priča "Opis smrti" dobio je Andrićevu nagradu, a za "Mamac" je nagrađen Ninovom nagradom 1996, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije. Zbirka priča "Svake noći u dugom gradu" dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine. Bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura