Aktuelno iz kulture

Preminuo američki muzičar Siksto Diaz Rodriguez, zvezda dokumentarca "Potraga za Šećernim čovekom"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

16:57

Preminuo američki muzičar Siksto Diaz Rodriguez, zvezda dokumentarca "Potraga za Šećernim čovekom"
Siksto Rodrigez - Copyright Tanjug/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki muzičar Siksto Diaz Rodriguez, čiji je neobični život bio tema dokumentarnog filma "Potraga za Šećernim čovekom", preminuo je u 81. godini života, saopšteno je danas na njegovoj zvaničnoj strani Sugarman.com.

Siksto Rodrigez je bio građevinski radnik iz predgrađa Detroita koji je šezdesetih godina na kratko vreme uplovio u svet muzike i snimio dva albuma - "Cold Fact" (1970) i "Coming to Reality" (1971). Pošto nije uspeo da dopre do šire publike, vratio se fizičkom poslu.

Sticajem okolnosti, godinama kasnije, neko je doneo Rodrigezove albume u Južnoafričku Republiku, u kojoj je u to vreme vladao aparthejd. Albumi su se vrteli na nekim žurkama, gde ih je čuo voditelj popularne lokalne radio stanice i počeo da ih pušta u svojim emisijama. Muzika građevinskog radnika ubrzo je postala glas boraca protiv tamošnjeg režima, a njegovo ime dobija kultni status. 

Međutim, niko od njegovih velikih obožavalaca nije znao gde je ni šta je s njim, dok jedan novinar nije krenuo u potragu, saznavši da je Rodrigez i dalje živ. 

Dokumentarac "Potraga za Šećernim čovekom" nagrađen je Oskarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura