Aktuelno iz kulture

“Pod sjajem zvezda”: Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru od 23. do 27. avgusta

Komentari

Autor: Fonet

17/08/2023

-

19:35

“Pod sjajem zvezda”:  Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru od 23. do 27. avgusta
FoNet/Aleksandar Barda - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival sportskog filma (MFSF), na kom će biti prikazano 45 igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i 18 filmova iz celog sveta, 12. put će se održati na Zlatiboru i trajaće od 23. do 27. avgusta, najavljeno je danas.

Festival čija je poruka “Pod sjajem zvezda” prvi put će se održati na otvorenom 23. avgusta na Kraljevom trgu, gde će premijerno biti prikazani filmovi “Kako smo zavoleli basket”, “Bogdan Bogdanović” i “Novak neispričana priča: KARAKTER".

Svečano otvaranje festivala najavljeno je za 24. avgust, uz projekciju filma “A u Londonu muk”, o fudbaleru Crvene zvezde Dušanu Saviću.

Tada će biti dodeljena priznanja dobitnicima nagrada za životno delo.

Direktorka MFSF Olivera Nikitović izjavila je da će dobitnici i počasni gosti biti glumac Milutin Mima Karadžić, karatistkinja Jovana Preković, odbojkaš Zoran Terzić, sportski novinar i publicista Miroslav Nešić, kao i fudbaleri Dušan Savić, Milovan Obradović i Darko Pančev.

Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije zbog 100. godišnjice košarke u Srbiji.

Izložba Košarkaškog saveza održaće se se 27. avgusta, rekla je Olivera Nikitović.

Ona je navela da će, pored filmskog programa i izložbe, 25. avgusta biti organizovan i sportski dan “Pokreni se i vežbaj” za sve uzraste, gde će zainteresovani moći da vežbaju uz instruktore sporta.

Američki “Kris Nikić- Ajronmen priča” je, po rečima selektora i urednika programa Aleksandra Avramovića, najuzbudljiviji film, čija priča se bazira na neverovatnom uspehu autističnog Krisa Nikića - prve osoba sa Daunovim sindromom koja je završila ajronmen triatlon.

"Po broju nagrada koje osvajamo spadamo u sam vrh", rekao je Avramović

Pored srpskih filmova, biće prikazana ostvarenja iz 18 zemalja.

Organizatori su naveli da će se festival u slučaju vremenskih nepogoda otvoriti u Dvorani kulturnog centra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura