Aktuelno iz kulture

Otvoreni "Filmski susreti" u Nišu: Mirjani Karanović nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

22:21

Otvoreni "Filmski susreti" u Nišu: Mirjani Karanović nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Festival "Filmski susreti" u Nišu večeras je počeo uručenjem nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo glumici Mirjani Karanović, kao i prikazivanjem filmova "Trag divljači", "Ko živ, ko mrtav" i "Ovuda će proći put".

Na otvaranju 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", Karanović je priznanje Udruženja filmskih glumaca Srbije "Pavle Vuisić" u emotivnom govoru posvetila svom kolegi glumcu Branku Cvejiću (1946-2022).

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

U svom obraćanju pred posetiocima Letnje pozornice Niške tvrđave, Karanović je rekla da misli svaki dan na Cvejića, koji je bio "divan prijatelj i saradnik".

"On mi užasno nedostaje. I nadam se, Cvejo, da možda čuješ ovo. Možda ćemo se ponovo sresti jednog dana. Ne znam, niko to ne zna. Ne verujem da će biti skoro. Kao što kaže moja Petrija (iz filma 'Petrijin venac'): 'Neće to nikom da se izmakne', pa neće ni meni", rekla je glumica.

Program otvaranja su vodili Katarina Radivojević i Slobodan Stefanović, a grupa glumaca učesnika festivala na pozornici tvrđave je izvela pesme "Princeza" i, uz pomoć Dečijeg hora Čarolija iz Niša, "Za milion godina", kada je ispaljen i tradicionalni festivalski vatromet.

"U botaničkoj bašti u Parizu postoji sunčani sat na kome je latinskim slovima ispisano: 'Merim samo veselo vreme'. Neka vam ovaj festival počne veselo i lepo", poručila je predsednica žirija, glumica Nada Blam proglašavajući festival otvorenim. 

Pre svečanog otvaranja, Karanovićevu i ostale glumce primila je u Oficirskom domu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Festival je prve večeri krenuo sa filmovima "Trag divljači" reditelja Nenada Pavlovića, trilerom o istrazi političkog ubistva u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, u kome igraju Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević i drugi.

"Ko živ, ko mrtav" je komedija Radeta Ćosića, koja prati par beogradskih detektiva za ubistva, a igraju Stefan Jevtović, Milan Vasić, Ljubomir Bandović, Dragana Mićalović, Bane Zeremski i drugi, dok u drami "Ovuda će proći put" rediteljke Nine Ognjanović, pored ostalih, glume Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović.

Kako je najavljeno, na festivalu gde o glumačkim nagradama odlučuje žiri glumaca, u kome su pored Blam, Vladica Milosavljević i Branislav Lečić, do 1. septembra biće prikazano 14 filmova, među kojima je premijera "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, koji govori o okolnostima ubistva kneza Mihaila Obrenovića 1868. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura