Reflektor

"Južni vetar - Ubrzanje" premijerno 2. novembra u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/10/2021

-

16:13

"Južni vetar - Ubrzanje" premijerno 2. novembra u Beogradu
Nemanja Miščević/Promo - Copyright Nemanja Miščević/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska premijera filma "Južni vetar - Ubrzanje" zakazana je za 2. novembra u Kombank dvorani, a od 4. novembra u bioskopima širom regiona.

"Ubrzanje" prati karijeru harizmatičnog Petra Maraša (Miloš Biković), glave mafije iz beogradskog podzemlja, koji u nastavku priče biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju.

Fenomen "Južni vetar" u svom prvom delu iz 2018. godine uzdigao se na nivo blokbastera, koji je srušio sve rekorde kao najgledaniji igrani film za prethodne dve decenije na Balkanu i u svim državama nekadašnje Jugoslavije. Kako se kasnije razvio u TV seriju, neizbežno je postao i najgledanija TV serija sezone 2019/2020 u čitavom regionu.

Prema rečima reditelja filma Miloša Avramovića, "Ubrzanje" predstavlja vezu između prvog dela i trećeg koji tek treba da nastane, te da je sam naslov višeslojan.

"Njegovo značenje se odnosi na samu dinamiku i strukturu filma, ali i na uloge, na vreme koje ističe i na opšte ubrzanje u životima likova", naveo je Avramović.

Prema njegovim rečima, u odnosu na prvi film, ovaj je mnogo zahtevniji po pitanju akcionih scena, ali veliki trud i iskustvo inostranog tima koji je već radio na ozbiljnim stranim projektima značilo je mnogo u procesu nastajanja ostvarenja.

Avramović je dodao da je filmska ekipa ovim ostvarenjem htela da se malo udalji od prvog dela filma i serije, da ne ponavlja stvari i prikaže nešto novo, što je predstavljalo veliki izazov.

"Maraš se nalazi pod pritiskom, zbog toga i dolazi do tog ubrzanja. On se u filmu trudi da bude ispred događaja, ali ga događaji prestižu, ma koliko on jurio", naveo je Miloš Biković, glavni glumac i producent filma, i dodao da Maraš na plećima nosi ne teret porodice, već svojih prethodnih izbora.

Koscenarista Petar Mihajlović naveo je da je scenario za prvi film nastao "iz sušte potrebe da se mladalački ispriča jedna nova priča na jedan novi način".

"Ovom filmu od početka pristupamo na jedan malo drugačiji način... Žanrovski se razlikuje, a samim tim i dramaturški, promenili smo i ambijent... Ne znam je li ovaj film narativno kompleksniji od prvog, ali po motivima likova i ulozima svakako jeste. Mislim da je gledaocima ovim pružena prilika da iste likove vide na jedan novi, drugačiji način", istakao je Mihajlović.

Predrag Miki Manojlović, koji tumači lik Dragoslava Cara, naveo je da se u filmu unutarnji odnosi i događaji razvijaju.

"Taj proces traje, razvija se, kao i svi likovi. Tako se i lik Cara menja, odnosno njegov odnos sa njemu dragim ljudima.To smatram dosta dobrim elementom svakog filma, kada imamo ljudske odnose koji su razvijeni", rekao je Manojlović.

Iza "Ubrzanja" stoje produkcije "Režim" i "Telekom Srbija", u koprodukciji sa "Archangel Digital Studios", "Film District", "Archangel Digital" i "Telefilm" (Hrvatska).   

Na konferenciji za medije, generalni direktor "Telekom Srbija", Vladimir Lučić, izjavio je da je jedan od ciljeva "Telekoma Srbija"  da pomogne da se nivo srpske produkcije podigne i da ona bude svetski prepoznata.

"`Južni vetar - Ubrzanje` je definitivno pomerio granice kvaliteta", istakao je Lučić.

Tokom 2020. godine, ekipa filma snimala je šest nedelja u istočnoj Srbiji, na lokacijama u Knjaževcu i okolini, gde je poznata glumačka i autorska ekipa uradila veliki broj scena koje će publiku sigurno ostaviti bez daha. 

Veliku podršku na snimanju ekipi filma pružila je Opština Knjaževac koja je značajno pomogla da se snimanje filma na ovim lokacijama lakše realizuje.  Nakon Knjaževca, snimanje se nastavilo u Beogradu i okolini. 

Deo snimanja održano je u Hrvatskoj, uz podršku Grada Kastva, gde je takođe smešten jedan deo radnje filma. Pored srpskih filmskih radnika, ekipu na snimanju filma činili su filmski profesionalci iz Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Kompozitor muzike je Aleksandar Ranđelović koji je još jednom uložio poseban napor u komponovanje muzike za film, a koja je od početka bila poseban fokus i izuzetno bitan deo "Južnog vetra". Publiku očekuje i nova pesma Slobodana Veljkovića Coby-ja koji je za nastavak filma ostvario saradnju u novoj numeri sa bugarskim autorom Kriskom.  

Kako se značajan deo akcija u filmu dešava u Bugarskoj, deo soundtracka u filmu je i numera poznate bugarske izvođačice Galene. 

Film "Južni vetar - Ubrzanje" premijeru je doživeo u julu filmskom festivalu u Puli. Srpska premijera je bila planirana za Filmske susrete u Nišu, ali nije održana, pa je srpsku premijeru film doživeo na 45. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Redovna bioskopska distribucija filma počeće 4. novembra u Srbiji i Crnoj Gori, u regionu sedam dana kasnije, a nakon bioskopske distribucije, film će se naći na platformi Telekom Srbija.

Komentari (0)

Kultura