Reflektor

Svetski dan kokica obeležava se 19. januara i u domaćim bioskopima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

11:47

Svetski dan kokica obeležava se 19. januara i u domaćim bioskopima
Svetski dan kokica obeležava se 19. januara i u domaćim bioskopima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan kokica, 19. januar, obeležava se širom sveta, a domaći bioskop "Arena Cineplex" ovaj dan će obeležiti tako što će svaki posetilac uz kupljenu ulaznicu dobiti i male kokice na poklon.

Repertoar Arene pruža raznovrsnu ponudu filmova, među kojima su "Zlatni dečko", "Vrisak", "Spajdermen: Put bez povratka", "Kliford: Veliki crveni pas", "Pčelica Maja 3: Zlatno jaje" i "Vuk i lav".

"Inspirisani pričom o istoriji kokica, obradovaćemo i neke od naših sugrađana i van bioskopa uz prigodne kostime nekih od istorijskih ličnosti i neizostavne - kokice", navode iz "Arene Cineplex" i podsećaju da postoji dokaz da su ljudi od pamtiveka uživali u kokicama.

Godine 1948, naime, u jednoj pećini u Novom Meksiku otkrivena su "iskokana" zrna kukuruza stara čak 5.000 godina. Navodno, prema nekim saznanjima, Indijanci Wampanoag prvi su doneli kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Americi, a veruje se da je Kristofer Kolumbo Evropljanima predstavio kokice krajem 15. veka. Pojedina indijanska plemena su ih smatrala čuvarima duhova, a zanimljiv podatak je i taj da su kokice prvo bile zabranjene u bioskopima.

Prve kokice su pravljene baš onako kako ih danas spremamo u kući, negde oko 1880. godine, a prvu mašinu za pravljenje kokica izumeo je Čarls Kretors, u Čikagu, 1885. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura