Reflektor

"Ljudska komedija" i "Idemo, idemo" u bioskopima Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

19:22

"Ljudska komedija" i "Idemo, idemo" u bioskopima Srbije
"Ljudska komedija" i "Idemo, idemo" u bioskopima Srbije - Copyright MCF MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Na repertoaru bioskopa u Srbiji našla su se dva zapažena filmska ostvarenja - "Ljudska komedija" (Lost Illusions), novo ostvarenje Gzavijea Đanolija, kao i hvaljena drama "Idemo, idemo" sa Hoakinom Feniksom u glavnoj ulozi.

Na nedavno dodeljenim Cezar nagradama, Đanolijev film pobrao je brojne nagade i to za: najbolju kinematografiju, za najbolje adaptiran scenario, za najboljeg mladog glumca koji obećava, za najbolju sporednu mušku ulogu, za najbolju kostimografiju i produkciju, i najvažnije za najbolji film.
 
Film je rađen po motivima istoimenog romana Onore de Balzaka. Glavni junak je Lisjen de Ribampre, mladi pesnik, koji je ludo zaljubljen u baronicu de Baržeton. Kako bi izbegli skandal, odlučuju da zajedno pobegnu u Pariz. Međutim, stvari se ubrzo menjaju Lisjen ostaje sam, izgubljen i odbačen, osvetu pronalazi u objavljivanju skandaloznih tekstova.

MCF MegaComFilm

 

"Kritike su se već proširile medijima, između ostalog u američkom časopisu Varajeti (Variety) ističe se da je Gzavije Đanoli, autor uspešnih festivalskih filmova, uspeo da prenese savršenu devetnaestovekovnu gozbu na veliko platno, ali da istovremeno napravi jedan od najromantičnijih i najsavremenijih filmova u godini", navodi u saopštenju distrubuter MegaComFilm.

"Veoma je mračno biti deo ove generacije. Istina je da društvene mreže, se ne smatraju zdravim, ali ne možemo reći da u neko smislu to njie postojalo i pre. Veoma sam srećan što sam okružen ljudima koji, traže nešto zanimljivije i manje površno. To je ono čega se najviše plašim u godinama koje dolaze", kazao je glavni glumac Benjamin Voisin, upoređujući savremeno vreme i period u koji je smešten film.

U nekoliko scena u filmu se pojavljuje i bard francuskog glumišta Žerar Depardje ("Zelena karta", "Čovek sa gvozdenom maskom", "Asteriks i Obeliks u Britaniji").

MCF MegaComFilm

Iz filma "Idemo, idemo"

"Idemo, idemo" je poetična drama o odrastanju, priča u kojoj svaki čovek može da se pronađe, svaki novinar, svaki usamljenik i svaki pedagog. Ostvarenje koje pred svoje gledaoce stavlja pitanje da li roditelji samo obrazuju svoju decu ili mogu i oni da uče od njih.

Džoni (Hoakin Feniks) i njegov nećak (Vudi Norman) menjaju i poboljšavaju svoj odnos kada su neočekivano spojeni u ovoj delikatnoj i duboko dirljivoj priči o vezama između odraslih i dece, prošlosti i budućnosti, iz pera pisca i reditelja Majka Milsa.

Na mnogo načina ovaj film reditelja Majka Milsa je oda majčinstvu i svima onima koji brinu o deci i ne samo o deci. Ovo je priča o brizi i nesebičnom davanju drugim ljudima, supružnicima, prijateljima, braći i sestrama.

"Ono što mi se često dešava kao roditelju je da pokušavaš da podeliš nešto intenzivno i ubedljivo sa detetom. I jednostavno se osećate kao da niste uspeli. Samo se osećate kao da niste uradili dobar posao sa tim da nešto artikulišete. I zapravo, ova mlada mala osoba vas je preokrenula u džudou na tri različita načina i do kraja ste jednostavno nokautirani", kazao je Mils o sebi kao reditelju i inspiraciji za nastanak ovog emotivnog filmskog putovanja.

I ovo ostvarenje bilo je na programu 50. Festa.

Preporuka za vas

Oskarovac Hoakin Finiks i njegova partnerka Runi Mara ponovo zajedno na velikom platnu

Komentari (0)

Kultura