Reflektor

Radovan Vujović u filmu "Bilo jednom u Srbiji": Aćim Prokić - negativac koji šarmira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

11:40

Radovan Vujović u filmu "Bilo jednom u Srbiji": Aćim Prokić - negativac koji šarmira
Radovan Vujović u filmu "Bilo jednom u Srbiji": Aćim Prokić - negativac koji šarmira - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Film "Bilo jednom u Srbiji" donosi niz zanimljivih likova uz koje će se oživeti nostalgične uspomene, ljubav prema porodici, neraskidiva prijateljstva, ali i duhovite likove koji su svojstveni ovim prostorima.

Jedan od takvih likova je Aćim Prokić, lik koji spaja nespojivo - liferant i dobrotvor, otmen i prost u isto vreme, ponosno neguje dug nokat na malom prstu i "obožava" operske arije. Voli svoju buduću ženu, jer ona svojim poreklom popravlja lozu Prokić i pretvara se da voli njenu porodicu, dok manipuliše njihovim menicama.

Liferant koji se obogatio se u ratu, u kome nije učestvovao, "ubire" plodove i u miru, cedeći suvu drenovinu iz siromaštva ubogih radnika.

Radovan Vujović je maestralno oživeo Aćima Prokića, čoveka koji se pod dosta sumnjivim okolnostima obogatio u ratu, šarmera koji je shvatio da mu je došlo vreme da se ženi i to baš Zorkom. Na pitanje da li ga voleti ili ne, odgovor je da pobeđuje glumačko umeće koje sasvim izvesno krasi Rašu Vujovića.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Aćim Prokić sigurno malo koga ostavlja ravnodušnim i ova uloga će se pamtiti, da li po noktu ili humoru - na publici je da odabere.

Zvanični sinopsis filma glasi: posle potucanja po belom svetu, 1922. godine, dva prijatelja Dine i Cone se vraćaju u rodni kraj, varošicu na jugu Srbije.

Dolazeći u oronuli Leskovac u njemu zatiču - Dine svoj ruinirani bioskop, a Cone spostvenu sahranu. Posle rata Dine (Nemanja Oliverić) se nekim čudom zatekao u Parizu gde je naučio o lepotama života u velikoj metropoli, upoznao lepe Parižanke i otkrio novi medij - film. Cone (Viktor Savić) je posle ranjavanja i amnezije završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. 

U filmu su izvanredne uloge ostvarili i Sloboda Mićalović, Teodora Ristovski,  Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Boža Marjanović, Andrija Stoilković, Ivan Bekjarev (1946-2020) i mnogi drugi.

Film, koji je trenutno na repertoarima bioskopa u Srbiji, nastao je u koprodukciji Le Filma iz Leskovca sa Media House, DME Video, Soul Food Films, a za distribuciju ostvarenja zadužen je Mega Com Film.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura