Reflektor

Raspisan konkurs za mlade pesnike za nagradu "Milutin Bojić"

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

15:46

Raspisan konkurs za mlade pesnike za nagradu "Milutin Bojić"
Raspisan konkurs za mlade pesnike za nagradu "Milutin Bojić" - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Biblioteka "Milutin Bojić" raspisala je konkurs za mlade pesnike, koji će ući u trku za prestižno priznanje koje nosi ime jednog od najznačajnijih pisaca poezije na srpskom jeziku.

Pravo učešća na konkursu imaju mladi pesnici do 35 godina, a devetu godinu za redom, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, pobedniku će kao nagrada biti uručena povelja i odštampana knjiga pesama u izdanju biblioteke.

Konkurs je otvoren do 30. aprila 2022. godine.

Kao blagovremeno poslate smatraće se one prijave kojima na koverti kao datum slanja bude stajao bilo koji dan od dana objave konkursa, zaključno sa 30. aprilom 2022.

Odluku o najboljem doneće žiri u čijem su sastavu ugledni književni kritičari Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija) i Slađana Ilić, kao i pesnik Darko Daničić. Proglašenje pobednika konkursa biće održano na dan biblioteke, 19. maja 2022, u matičnom odeljenju biblioteke u Beogradu.

Ustanovljenjem Nagrade "Milutin Bojić" biblioteka ima za cilj da afirmiše i podstakne stvaralaštvo mladih i darovitih pesnika,populariše poeziju i podseti na život i delo velikog srpskog pesnika Milutina Bojića, stoji u saopštenju.

Zbog toga je poželjno da prispeli radovi budu pisani u duhu poezije samog Bojića.

Milutin Bojić je bio srpski pesnik, dramski pisac, pozorišni recenzent i književni kritičar. Rođen je u Beogradu 19. maja 1892. godine, a umro je u Solunu 08. novembra 1917. godine.

Svoju najpoznatiju pesmu "Plava grobnica" posvetio je srpskim vojnicima koje je smrt zadesila nakon iskrcavanja na Krf, 1916. godine i večni počinak našli na dnu mora pokraj grčkog ostrva Vida. 

Poznat je i po svojoj ljubavnoj lirici i rodoljubivim stihovima zasnovanim na nacionalnim, biblijskim i klasičnim motivima. 

Značajan je njegov doprinos srpskom pozorištu i književnoj kritici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura