Reflektor

Najpoznatije uloge Benedikta Kamberbača: Od Šerloka do Doktora Strejndža

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2022

-

19:23

Najpoznatije uloge Benedikta Kamberbača: Od Šerloka do Doktora Strejndža
Najpoznatije uloge Benedikta Kamberbača: Od Šerloka do Doktora Strejndža - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Benedikt Kamberbač je britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac, osim dubokog glasa krasi ga i neverovatna sposobnost glumačke transformacije, a to je dokazao ulogama u potpuno različitim ostvarenjima.

Premijerno od 4. maja u bioskope stiže najnoviji film planetarno popularnog Britanca "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila" koji sa sobom donosi mračniju, ozbiljniju i napetiju stranu Marvelovog kinematogtafskog univerzuma.

Prethodnih dana je deo filmske ekipe na čelu sa rediteljem Semom Raimijem i Benediktom Kamberbačom uz Elizabet Olsen i Benedikta Vonga imao turneju u Berlinu i Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi najavili premijeru filma sledeće nedelje.

U susret premijeri filma "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila", podsetimo se najpoznatijih uloga Benedikta Kamberbača:

Šerlok

profimedia

 

Detektiv iz ulice Bejker 221b iz koji dedukcijom rešava zločine i bori se protiv večitog neprijatelja - Morijartija uz pomoć doktora Votsona, Šerlok Holms koga je osavremenio Benedikt Kamberbač  novim generacijama je ponudio detektivski humor i veštine.

Tajna petog staleža

Film iz 2013. godine u kom Kamberbač igra čoveka o čijem životu se i danas ispunjavaju novinarski stubci - Džulijena Asanža, vlasnika sajta Vikiliks. Napeti triler pokazuje njegovu borbu protiv američke vlade koja nije gotova ni danas.

Igra kodova

U novembru 2014. godine premijerno je prikazan film "Igra kodova" u kome Benedikt tumači ulogu matematičara i kriptografa Alana Turinga. Tjuring mu je doneo nominaciju za Zlatni globus, nagrade BAFTA i SAG, te Oskara u kategoriji "najbolji glumac".

Moć psa

"Moć psa" (The Power of the Dog) u kome glavne uloge tumače Kamberbač i Kirsten Danst, višestruki je dobitnik filmskih nagrada, među kojima su i one osvojene na Venecijanskom festivalu, na dodeli nagrada Zlatni globus i BAFTA.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

Tragični lik robusnog Fila, Kamberbač doneo je na briljantan način i mnogi kritičari su predvideli da mu je ovo uloga karijere.

Za ovo ostvarenje, Benedikt Kamberbač je izašao iz svoje zone komfora i za potrebe snimanja  tri puta doživeo trovanje nikotinom, zato što je preterano uživao u cigaretama pokušavajući da se što više uživi u lik Fila Berbanka.

Zbog junaka kog je oživeo na velikom platnu, Benedikt se nije čak ni kupao tokom snimanja jer to ni njegov lik nije radio i hteo je da ima "taj sloj smrada" na sebi.

Doktor Strejndž

U novembru 2016. godine oduševio je publiku kao Doktor Strejndž u filmskoj adaptaciji istoimenog Marvelovog stripa. Saradnju s Marvelom nastavio je i tokom naredne dve godine pojavivši se u ulozi Strejndža u trećem nastavku priče o nordijskom bogu groma koji je objavljen 2017. godine pod naslovom "Tor: Ragnarok".

Jedan od osvetnika bio je i u filmovima "Osvetnici: Rat beskraja", kao i "Osvetnici: Kraj igre", dok je svoje pojavljivanje imao i u filmu "Spajdermen: Put bez povratka". Drugi samostalni film o neurohirurgu Stivenu Strejndžu koji ima moć astralne projekcije i levitacije - "Doktor Strejdnž u multiverzumu ludila" moći će da se pogleda od 4. maja u bioskopima širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura