Istorija

Španski konkvistadori su pogrešili: Maču Pikču je stariji nego što se ranije mislilo

Komentari

Autor: CNN

04/08/2021

-

22:09

Španski konkvistadori su pogrešili: Maču Pikču je stariji nego što se ranije mislilo
Maču Pikču - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Drevni grad naroda Inka u Peruu, poznat kao Maču Pikču, stariji je nego što se ranije mislilo, pokazalo je novo istraživanje.

Tim naučnika predvođen dr Ričardom Burgerom, profesorom antropologije na Jejl univerzitetu, ima razloga da sumnja u pisane izvore o starosti Maču Pikčua, prema kojima je ovaj neverovatni kompleks na istočnim padinama Anda, izgrađen između 1440. i 1450. 

Burger i njegov tim su se služili akceleratorom masene spektrometrije (AMS) kako bi procenli starost posmrtnih ostataka pronađenih na ovom lokalitetu i otkrili da je ova oblast bila naseljena već 1420. a moguće i mnogo ranije.

AMS tehnologija, zasnovana na merenju aktivnosti ugljenika, zahteva male količine organskog materijala, pa su naučnici mogli da uzmu veći broj skeleta za proučavanje, nego što je to bio slučaj do sada. Tako su ispitali 26 ljudskih ostataka prikupljenih tokom iskopavanja 1912. godine.

Tela su sahranjivana pod stenama, na liticama i u plitkim pećinama, zajedno sa darovima za zagrobni život i zapečaćena zidovima. 

"Ovo je prva studija koja na osnovu naučnih dokaza nudi procenu o vremenu osnivanja Maču Pikčua", kaže Burger u zvaničnom saopštenju, prenosi CNN

Iako studija priznaje ograničenja primenjene tehnologije, istraživači su došli do zaključka da su dosadašnji pisani tragovi o starosti Maču Pikčua, koji potiču od španskih konkvistadora, nepouzdani.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Antiquity".

Maču Pikču je treće najveće arheološko nalazište na svetu, posle Pompeja i Ostije Antike. Na lokalitetu se nalazi oko 200 građevina od granita, koji odolevaju vremenu, iako su njihovi krovovi odavno nestali, a među njima su ceremonijalna kupatila, hramovi, akvadukti i ambari koji svedoče o životu drevne civilizacije Inka.

Maču Pikču izgrađen je na nadmorskoj visini od 2.350 metara i najverovatnije nije bio grad u klasičnom smislu, već je najverovatnije imao ceremonijalnu i versku ulogu. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin