Istorija

Retke naočare sa dijamantima i smaragdima iz nepoznate riznice indijskih pričeva na aukciju

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

13:01

Retke naočare sa dijamantima i smaragdima iz nepoznate riznice indijskih pričeva na aukciju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva retka para naočara, dijamantska i smaragdna, koja dolaze iz nepoznate riznice indijskih prinčeva, biće prodata na aukciji u Londonu.


Prema aukcijskoj kući "Sotbi" naočare su iz doba indijske dinastije Mogul i datiraju iz 1890-ih godina, piše BBC.

Naočare će biti ponuđene za po 2 do 3,4 miliona dolara, a uoči prodaje biće prvi put izložene u Hong Kongu i Londonu.

Vladavina dinastije Mogul, u 16. i 17. veku, bila je poznata po bogatim umetničkim i arhitektonskim dostignućima, a nije poznato za koga su bile napravljene.

"Ovi izvanredni kurioziteti sastavljeni su od bezbroj niti, od tehničkog majstorstva do genijalnosti izrade do vizije pokrovitelja koji je izabrao da oblikuje ova dva para naočara kao niko do sada", rekao je Edvard Gibs, predsednik "Sotbija" za Bliski istok i Indiju.

Smatra se, da dijamantska sočiva potiču iz rudnika Golkonde iz južne Indije, a smaragdi u obliku suze potiču od jednog prirodnog kolumbijskog smaragda.

"Dok obična sočiva samo poboljšavaju vid, ovi filteri su bili pomagala za duhovno prosvetljenje. Za dijamante se mislilo da osvetljavaju, a za smaragde se verovalo da imaju čudesnu moć, da leče i odbijaju zlo", saopštila je kuća "Sotbi".

Prema aukcijskoj kući, "najpoznatija evokacija" na ovakve naočare u istoriji i mitologiji može se pronaći u "Prirodnoj istoriji" Plinija Starijeg, koja pominje drevnog rimskog cara Nerona kako posmatra gladijatorska takmičenja kroz površinu zelenog dragog kamena.

Neronov tutor, Seneka, bio je stručnjak za refrakciju svetlosti, ogledala i optiku, a smatralo se da su to prve naočare u istoriji naočara, navodi se u saopštenju kuće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin