Istorija

Pronađeni spisi stari dva veka tokom obnove palate u Rumuniji: Delovi mape isečeni nožem i drugi dokumenti

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

22:57

Pronađeni spisi stari dva veka tokom obnove palate u Rumuniji: Delovi mape isečeni nožem i drugi dokumenti
Pronađeni spisi stari dva veka tokom obnove palate u Rumuniji: Delovi mape isečeni nožem i drugi dokumenti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svitkovi spisa starih 200 godina, od kojih neki izgledaju kao deo graničnih mapa, a drugi kao mali tekstualni fragmenti, otkriveni su tokom radova na obnovi krova Palate prinčeva u Alba Juliji, u Rumuniji, nekadašnjoj rezidenciji Mihaja Habrog.

"Tokom radova na krovu otkriveni su papirni svitkovi stari oko 200 godina, koji kao da su isečeni nožem ili makazama iz većih radnih celina, i sada su u procesu restauracije i istraživanja. Štaviše, otkrivene su cigle i delovi pločica sa natpisima, fragmenti keramike, pa čak i medicinske posude – čini se da su sve materijali iz 17-18. veka", napisao je danas na svom Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Alba Julije, Marijus Filimon, prenosi agencija Ađerpres.

Prema njegovim rečima, otkrivene su i restaurirane sekvence ukrasa na unutrašnjim zidovima palate sa slikovitim prizorima.

''Elementi cveća, povrća, ptica i prizori lova u živopisnim pejzažima krasili su palatu pre četiri-pet vekova. Sve je to otkriveno ispod slojeva maltera iz različitih perioda postojanja palate", dodao je Filimon.

Kada se završi konzervacija i restauracija ovog zdanja, koju finansira EU, u Palati prinčeva, kao najvažnijoj administrativnoj zgradi u Transilvaniji, biće smešten Muzej Kneževine Transilvanije u kojem će biti izložena arheološka zbirka iz period kada je Alba Julija bila glavni grad Transilvanije.

Iz te palate u Alba Julije se više od 150 godina (od 1541. do 1699.), upravljalo „sudbinom regiona“. Smeštena u blizini Rimokatoličke katedrale i Union Hola, palata je izgrađena u 15. veku, modifikovana i proširena između 16. i 17. veka.

U početku, zgrada je bila rezidencija Rimokatoličkog kapitola, što znači mesto gde se sastavljala i overavala papirologija. Od 16. veka bila je kneževska rezidencija, a tokom 11 meseci, između 1599. i 1600. godine, služila je kao rezidencija vojvode Mihaja Hrabrog, kneza Vlaške, Transilvanije i kneževine Moldavije, koji se u srpskoj istoriografiji javlja pod imenom Mihailo Hrabri.

Objekat je teško oštećen tokom najezda Turaka i Tatara, 1658. i 1662. godine, a kada je Transilvanija potpala pod Habzburško carstvo, palata je pretvorena u kasarnu tokom naredna tri veka.

Komentari (0)

Magazin