Istorija

Godišnjica smrti Josipa Broza: Tito i Jugoslavija u fotografijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/05/2022

-

07:27

Godišnjica smrti Josipa Broza: Tito i Jugoslavija u fotografijama
Tito - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Bilo je tačno 18.50 sati 4. maja 1980. godine kada su TV prijemnici na 30 sekundi bilo "zatamljeni", a onda se na malim ekranima pojavio spiker Miodrag Zdravković i izgovorio: "Umro je drug Tito."

Josip Broz Tito, lider Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i doživotni predsednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), preminuo je pre 42 godine, prema zvaničnim informacijama tog 4. maja u 15 časova i 5 minuta u Ljubljani.

Rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici 7. maja 1892. godine. Iako je poznato da to nije tačan datum, tokom njegove vladavine kao dan rođenja obeležavan je 25. maj, pod nazivom - Dan mladosti. Proslavljan je nizom manifestacija, čija je kulminacija bio veliki slet održavan na stadionu JNA, u skladu sa široko negovanim kultom ličnosti.

profimedia

 

Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, izvesno vreme i na srpskom frontu. Po njegovom svedočenju taj period delom provodi kao zatočenik u Petrovaradinskoj tvrđavi. U Galiciji, u borbama s ruskim trupama, ranjen je i zarobljen 1915. godine, pa je kraj Prvog svetskog rata, odnosno izbijanje revolucija februara i novembra 1917, dočekao u Rusiji.

Bravar, aktivista, mačevalac, lovac, vođa...

Zvanična biografija je posle Brozove smrti mnogo puta osporavana, tokom decenija su se ispredale bajke i legende, pa možda za sada i dalje ostaje jedino nepobitan datum smrti jedne od najvažnijih ličnosti svog vremena.

"Bio je bravar, ambiciozni partijski aktivista, dobar mačevalac, vođa antifašističkog otpora u Jugoslaviji, strastveni lovac, diktator, ljubitelj duvana i jahanja, neprikosnoveni lider država koje nisu pripadale nijednom hladnoratovskom bloku, fotogaf i pijanista, vizionar jugoslovenskog puta u komunizam, hedonista, `srbomrzac` i `najveći neprijatelj hrvatskog naroda` u istom trenutku, egzekutor političkih neistomišljenika, najveći humanista i borac za slobodu ugnjetenih i malih u 20. veku", izjavio je istoričar Predrag Marković, povodom predstavljanja knjige koju je napisao "Tito - kratka biografija" (izdanje Muzeja Jugoslavije, 2015).

U zvaničnim biografijama, Posle drugog svetskog rata, navođeno je da je Tito učestvovao u i Oktobarskoj revoluciji, a da se u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio krajem oktobra 1920. i ubrzo priključio Komunističkoj partiji iako se sindikalnim radom bavio i ranije.

Tanjug/Muzej Jugoslavije/Petar Obradović

Doživotni predsednik "svih naroda i narodnosti"

Godine 1937, Broz izbija na čelnu poziciju unutar KPJ, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića (Josip Čižinski), prethodnog lidera te partije.

Komandant i hedonista

Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije). Od Drugog zasedanja AVNOJ-a, novembra 1943, nosio je zvanje - maršal Jugoslavije.

Lider KPJ bio je od 1937. do 1980. godine, a 1953. godine postao je i doživotni predsednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije, što je i ostao do smrti 1980. godine.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su i komunističku revoluciju, tokom i nakon rata, tokom koje su, između ostalog, u sprovođenju revolucionarne "pravde" nestale i desetine hiljada nekomunista, pod vidom "borbe protiv saradnika okupatora".

Godine 1948. odbacio je Rezoluciju Informbiroa komunističkih partija, kojom je osuđen on i KPJ. U teškim okolnostima, odoleo je snažnom Staljinovom pritisku, nakon čega je godinama balansirao između Istoka i Zapada.

Tito je i bio jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, uz Nehrua, Nasera, i Sukarna, a njegova uloga u tom Pokretu, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po doslednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od uticaja pojedinih problokovski opredeljnih članica.

Bio je i počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu. Odlikovan je gotovo 70 puta u zemlji i inostranstvu.

ASSOCIATED PRESS

Tito je bio strastveni lovac

Tito je bio i veliki hedonista - nije krio da voli da pojede, popije i zaigra, a znao je i da zasvira klavir. I voleo je da se druži sa brojnim poznatim ličnostima, pa tako i sa zvezdama Holivuda, koji su u Jugoslaviju dolazili sedamdesetih godina 20. veka zbog uloga u nekim od najpoznatijih partizanskih filmova.

profimedia

U društvu Sofije Loren i supruge Jovanke

Pre nekoliko godina, javnost u Srbiji imala je priliku da vidi "Titovu sobu tajni" - serijal Filmskih novosti sastavljen od nekoliko hiljada metara filmske trake, snimljene u vreme epohe Josipa Broza Tita (od 1945. do 1980.), koja nikada, zbog cenzure, trenutne "nepodobnosti" nekih ličnosti ili nekih drugih razloga nije montirana.

Za jedne ostaje najveći sin jugoslovenskih naroda i narodnosti, svetski priznat političar i "glavni šraf u nekadašnjoj osovini - bratstvo i jedinstvo", dok je za druge strani špijun koji je radio na podrivanju nacionalnih interesa i identiteta jedne od suprotstavljenih strana.

Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovao je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta. Socijalistička Jugoslavija nadživela ga je svega desetak godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin