Istorija

Drevni sarkofag koji je bio ukraden vraćen iz SAD u Egipat

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

23:15

Drevni sarkofag koji je bio ukraden vraćen iz SAD u Egipat
Aleksandrija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Drevni drveni sarkofag koji je bio izložen u Prirodnjačkom muzeju u Hjustonu vraćen je u Egipat nakon što su američke vlasti zaključile da je reč o ukradenom antikvitetu, saopštili su egipatski zvaničnici.

Sarkofag je vraćen u okviru inicijative egipatske vlade da zaustavi krijumčarenje svojih ukradenih antikviteta. 2021. godine, vlasti u Kairu su uspele da obezbede da se 5.300 ukradenih antikviteta vrati u Egipat iz svih delova sveta, prenosi Glas Amerike.

Mostafa Vaziri, zvaničnik egipatskog Visokog saveta za antikvitete, izjavio je da sarkofag potiče iz kasnog perioda dinastija starog Egipta, koji je trajao od vladavine poslednjeg faraona, 664. godine pre nove ere.

Skoro tri metra visoki sarkofag oslikan živim bojama možda je pripadao svešteniku po imenu Ankenmat, iako su neki natpisi na njemu izbrisani, rekao je Vaziri.

Na ceremoniji u Kairu, sarkofag je simbolično predao Danijel Rubinštajn, otpravnik poslova američke ambasade u Egiptu. Predaja je obavljena više od tri meseca nakon što je kancelarija Okružnog tužioca na Menhetnu zaključila da je sarkofag ukraden iz grobnice Abu Sir severno od Kaira.

Prokrijumčaren je u SAD kroz Nemačku 2008. godine, izjavio je okružni tužilac Elvin Breg.

"Ovaj kovčeg izuzetne vrednosti prokrijumčarila je dobro organizovana mreža koja je opljačkala bezbrojne antikvitete iz tog regiona", izjavio je Bre i dodao: "Drago nam je što će se ovaj predmet vratiti u Egipat, gde i pripada".

Tužilac je naveo i da je ista mreža prokrijumčarila iz Egipta pozlaćeni kovčeg koji je bio izložen u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Muzej je kupio kovčeg od jednog trgovca umetničkim delima iz Pariza 2017. godine za oko 4 miliona dolara, a vraćen je u Egipat 2019.

 

Komentari (0)

Magazin