Istorija

Kralj Čarls podržao istraživanje veza britanske monarhije sa trgovinom robljem

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

13:55

Kralj Čarls podržao istraživanje veza britanske monarhije sa trgovinom robljem
Tanjug/AP/Britta Pedersen - Copyright Tanjug/AP/Britta Pedersen

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Čarls je prvi put podržao istraživanje uloge britanske monarhije u robovlasništvu u Americi nakon pojave dokumenta koji dokazuju da su njegovi preci imali udeo u kompaniji za trgovinu robljem.

Bakingemska palata objavila je saopštenje nakon što ju je Gardijan kontaktirao u vezi sa opsežnim istraživanjem istorije porobljavanja afričkih naroda i uloge britanskih monarha u tome.
Taj list je objavio dokument koji pokazuje prenos 1.000 funti vrednih akcija u Kraljevskoj afričkoj kompaniji za trgovinu robljem iz 1689. godine na ime kralja Vilijama III, a taj dokument potpisuje Edvard Kolstona, zamenika guvernera kompanije.

Bakingemska palata nije komentarisala dokument, ali je rekla da podržava istraživački projekat, koji je sponzorisala organizacija Istorijske kraljevske palate (HRP).

Istoričari specijalizovani za ovu temu kažu da kralj ozbiljno shvata tu temu.

"Kao deo te akcije, kraljevska porodica podržava ovo istraživanje kroz pristup kraljevskoj kolekciji i arhivi", rekao je portparol HRP.

HRP je partner u nezavisnom istraživačkom projektu, koji je započeo u oktobru prošle godine, a koji, između ostalog, istražuje veze između Britanske monarhije i transatlantske trgovine robljem tokom kasnog 17. i 18. veka. Smatra se da je to prvi put da Bakingemska palata javno podrži istraživanje mračne strane istorije kraljevske porodice.

profimedia

Tojin Agbetu protestovao je u Vestminsterskoj opatiji 2007. zbog umešanosti britanske monarhije u trgovinu robljem

Dokument koji beleži prenos Kolstonovih akcija na ime Vilijama III pronašla je u arhivi dr Bruk Njuman, istoričarka sa Univerziteta Virdžinija Komonvelt, koja radi na knjizi "Kraljičina tišina".

Ona je rekla da je taj dokument "jasan dokaz" o centralnoj umešanosti britanske monarhije u trgovinu robljem i značaju robovlasništva za bogaćenje kraljevske porodice.

"Nema sumnje da su vekovi ulaganja u trgovinu robljem u velikoj meri doprineli izgradnji statusa, prestiža i bogatstva današnje kraljevske porodice. Profit od trgovine robljem i od industrije izgrađene na radu porobljenih ljudi, zauzvrat je finansirao širenje carstva, koje je stvorilo ogromno bogatstvo za Britaniju i njenu kraljevsku porodicu", navela je Njuman.

Prema njenim rečima, podrška monarha je napredak, ali potpuna istraga vekovne uključenosti monarhije u transatlantsku trgovinu robljem , kao i bogatstvo koje su vladari akumulirali od toga, "zahtevaće tim istraživača i forenzičkih računovođa, sa punim resursima".

Kako podseća britanski list, kralj Čarls je tokom posete Gani u novembru 2018.  izrazio žaljenje zbog patnje koju je robovlasništvo nanelo, opisujući to kao "užasan zločin". U govoru narodima Komonvelta u Ruandi prošlog juna, Čarls je rekao kako Britanija mora da "prizna sopstvenu prošlost", uključujući robovlasništvo, koje je nazvao "najbolnijim periodom".

Međutim, aktivisti i predstavnici karipskih zemalja u kojima su porobljeni ljudi bili primorani da generacijama rade na plantažama u vlasništvu Britanaca, kritikovali su ga zato što je izrazio samo tugu, a nije eksplicitno priznao odgovornost monarhije.

Najnovije istraživanje o umešanosti monarhije u trgovinu robljem doktorski je projekat istoričarke Kamile de Koning, a finansirano od strane Saveta za istraživanje umetnosti i humanističkih nauka. 

Projekat koji bi trebalo da bude završen do 2026. godine nadgledaju HRP i dr Edmond Smit sa Univerziteta u Mančesteru. 

Profesor Vilijam Petigru, vodeći istraživač projekta Registar britanskih trgovaca robljem, koji je angažovan na izradi izveštaja o umešanosti Britanije u trgovinu porobljenim afričkim ljudima, rekao je da pozdravlja činjenicu da je palata "priznala značaj" ove vrste istraživanja.

Izvršna direktorka britanskog centra za rasnu ravnopravnost Runimed trast  dr Halima Begum, pozdravila je podršku palate, ali je istakla da je potrebna kraljevska komisija da bi se u potpunosti istražila istorija i nasleđe robovlasništva i kolonijalizma.

"Takav potez bi zaista mogao da inspiriše milione britanskih građana i građana širom Komonvelta", rekla je ona, dodajući da bi to mogao da postane "isceljujući trenutak" u kojem britanske institucije i sami Britanci razmišljaju o uticaju i tekućem nasleđu istorijskog rasizma u ovoj zemlji i nastavljaju da preduzimaju mere potrebne za rešavanje posledica na svim nivoima.

Komentari (0)

Magazin