Istorija

Naučnici razotkrili veliku misteriju dva milenijuma stare grobnice u Škotskoj

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

14:32

Naučnici razotkrili veliku misteriju dva milenijuma stare grobnice u Škotskoj
Ostrva Sili - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su sada konačno rešili misteriju 2.000 godina starog groba na Ostrvima Sili u Velikoj Britaniji otkrivenog 1999. godine na Brajheru. Arheolozi su decenijama bili u dilemi da li se u kamenom obloženoj grobnoj komori nalaze ostaci muškarca ili žene, jer su iskopavanja otkrila mač i štit pored ostataka jedne osobe, predmeta koji se obično povezuju sa muškarcima, ali i broš i bronzano ogledalo, koje se obično povezuje sa ženama. Grob je jedinstven u zapadnoj Evropi u gvozdenom dobu po tome što sadrži i ogledalo i mač, piše Gardijan.

Naučna studija koju je predvodio "Historic England", savetodavno telo britanskog Ministarstva kulture, utvrdila je da ostaci pripadaju ženi, što je otkriće koje bi moglo da rasvetli ulogu žena ratnica tokom perioda u kojem se smatra da su sukobi između plemena bili svakodnevna pojava.

Prvobitni pokušaji da se otkrije pol osobe tradicionalnim metodama, kao što je analiza DNK, propali su zbog raspadanja kostiju. Sve što se moglo videti na skeletu bila je tamna mrlja od zemlje na mestu gde je telo nekada ležalo, a pronađeni su samo mali komadi kostiju i zuba od oko 150 grama.

Naučni napredak, posebno razvoj sofisticirane tehnike na Univerzitetu Kalifornije, Dejvis, omogućio je testiranje zubne gleđi.

"Zubna gleđ je najteža i najtrajnija supstanca u ljudskom telu. Sadrži protein sa vezama za X ili Y hromozom, što znači da se može koristiti za određivanje pola. Ovo je korisno jer ovaj protein dobro preživljava u poređenju sa DNK. Naša analiza je uključivala ekstrakciju tragova proteina iz sitnih delova preživele zubne gleđi. Ovo nam je omogućilo da izračunamo verovatnoću od 96 odsto da je osoba bila žensko", rekao je Dr Glendon Parker, vanredni profesor na odeljenju za toksikologiju životne sredine na UC Davis. 

Glavni oblik ratovanja pre 2.000 godina verovatno su bili prepadi, odnosno iznenadni napadi na neprijateljska naselja. Ogledalo i oružje pronađeno u grobu povezuju se sa ratovanjem.

Smatra se da su se ogledala možda koristila u gvozdenom dobu za signalizaciju, komunikaciju i koordinaciju napada. Takođe su imali ritualne funkcije, kao oruđe za komunikaciju sa natprirodnim svetom kako bi osigurali uspeh racije ili "očistili" ratnike po povratku.

Dr Sara Stark, biolog za ljudski skelet iz "Historic England"-a, rekla je da nalazi pružaju dokaz vodeće uloge žene u ratovanju u gvozdenom dobu na ostrvima Sili.

"Iako nikada ne možemo u potpunosti da saznamo o simbolici predmeta pronađenih u grobovima, kombinacija mača i ogledala sugeriše da je ova žena imala visok status u svojoj zajednici i da je možda igrala komandnu ulogu u lokalnom ratu i organizovanju napada na neprijatelje", dodala je Stark.

Kako je navela, ovo otkriće bi moglo da ukaže na to da je učešće žena u prepadima i drugim vrstama vođenja bitki bilo češće u društvu gvozdenog doba nego što smo ranije mislili, i moglo je da predstavlja temelje iz kojih će lideri poput Budike kasnije izaći.

Brajherov mač i ogledalo izloženi su u Muzeju ostrva Sili.

Komentari (0)

Magazin