Istorija

Otkrivene ruševine drevnog Neronovog pozorišta u Rimu

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

16:59

Otkrivene ruševine drevnog Neronovog pozorišta u Rimu
Otkrivene ruševine drevnog Neronovog pozorišta u Rimu - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Strukture i ukrasi, za koje arheolozi veruju da su ostaci Neronovog pozorišta, otkriveni su u okviru iskopavanja u dvorištu i vrtu renesansne palate nedaleko od Vatikana.

Carski teatar se pominje u drevnim spisima, ali mesto na kome se nalazio nikada nije otkriveno.
Arheolozi su vršili iskopavanja duboko ispod ograđene bašte Palaco dela Rovere od 2020. godine u okviru planiranih radova na renoviranju te renesansne zgrade sa freskama, u koju treba da se useli hotel "Four Seasons".

Pomenuti ostaci najverovatnije su bili delovi raskošnih stubova obrađenih skupocenim mermerima, prefinjenih ukrasa sa zlatnim listićima i nekih prostorija korišćeni kao depoi za kostime i scenografije, prenela je Ansa.

Kako se navodi, sve su to elementi koji mogu da se identifikuju kao delovi građevine poznate kao "Teatrum Neronis".

"To je otkriće od izuzetnog značaja, koje svedoči o mestu gde je Neron uvežbavao svoje pesničke i pevačke nastupe, poznate iz antičkih izvora, koje dosad nisu pronađene", komentariše specijalni upravnik grada Rima Danijela Poro.

Istakla je da je to veoma važno otkriče u važnom delu grada.

"U sedištu Konjaničkog reda Svetog groba u Jerusalimu, koji finansira dobrotvorne institucije u Svetoj zemlji, otpočele su aktivnosti iskopavanja i proučavanja",  prokomentarisao je Leonardo Viskonti di Modrone, generalni guverner tog reda u čijem je vlasništvu Palaco dela Rovere. 

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Iskopavanja, koja su započeta 2020. godine, dovela su i do drugih važnih otkrića, pa je tako pronađen Horti di Agripina, gde je Kaligula sagradio veliki cirkus za konjske trke.

"Veličina zgrade, lepota ukrasa i upotrebljeni materijali nagoveštavaju da je to Neronovo pozorište, baš onako kako ga je Plinije opisao", naveo je arheolog De Kristofaro.

Drugi arheolog Renato Sebastiani istakao je da su arheološka otkrića ispod Palaco dela Rovere "vratila mnogo srednjovekovne istorije Rima, izuzetno važne za grad".

Komentari (0)

Magazin