Nauka

Istorija četvoronožnih astronauta: Kako je Lajka postala najpoznatiji "svemirski pas"

Komentari

Autor: Euronews

03/11/2023

-

21:21

Istorija četvoronožnih astronauta: Kako je Lajka postala najpoznatiji "svemirski pas"
Istorija četvoronožnih astronauta: Kako je Lajka postala najpoznatiji "svemirski pas" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lajka je na današnji dan, 3. novembra 1957. godine postla prvi pas koji je obišao Zemljinu orbitu. Nju je u svemir poslala Ruska svemirska agencija na vrhuncu Hladnog rata, nakon što je nekoliko pripadnika drugih vrsta već putovalo u svemir.

Amerika je tako lansirala vinske mušice u V2 raketi 1947. i one su naizgled nepovređene čak vraćene na Zemlju, a usledile su i pripreme za slanje prvih sisara. 

Na najusamljenije putovanje tako je otišao i majmun Albert 1948, ali njegova misija ne smatra se uspešnom, budući da je najverovatnije uginuo i pre nego što će njegova raketa zakazati prilikom napuštanja Zemljine atmosfere zbog kvara opreme za dopremanje kiseonika. Ako je kojim slučajem i bio živ, poginuo je u njenom padu.

Nešto bolje je prošao Albert Drugi. Njegova raketa prešla je 100 kilometara vusoku  Karmanovu liniju, koju Međunarodna vazduhoplovna federacija prihvata za razgraničenje Zemljine atmosfere i svemira i tako postao prvi sisar koji je otišao u svemir. Ipak, nije imao priliku da prisustvuje slavlju tim povodom, jer je spuštanje njegove kapsule s padobranom krenulo po zlu i poginuo je u njenom padu.

Amerika je nastavila da šalje majmune u svemir tokom četrdesetih i pedesetih godina, a većinu je zadesila ista nesrećna sudbina.

Mada su Sovjeti u određenoj meri kaskali za Amerikom po broju lansiranja životinja u svemir, uspevali su da barem neke od njih vrate žive. 

Tako su prvi četvoronožni astronauti, psi Cigan i Dezik 1951. otputovali do granice svemira i vratili se živi na Zemlju.

Ohrabreni tim postignućem, Rusi su odlučili da ih nekako pošalju i u orbitu.

Za tu misiju odabrana je Lajka, obična mešanka pronađena na ulicama Moskve, koja je dobila jedan od najvažnijih zadataka u istoriji psećeg roda.

Naučnici su je podvrgavali nizu dresura kako bi podnela surove uslove unutar semirskog broda, a kao poslednju nagradu, dobila je priliku da noć pre poletanja provede sa decom vođe misije, naučnika Vladimira Jazdovskog. 

profimedia

Model Sputnjika 2

Od tri psa koja su tada prolazila obuku, Lajka se najbolje pokazala i dobila je mesto u "Sputnjik 2" letelici. 

Lansirana je 3. novembra 1957. godine i preživela najmanje pet sati u svemiru, pre nego što su merenja pokazala da je uginula. 

U to vreme, Sovjeti su tvrdili da su eutanizirali Lajku preko otrovane hrane, ali je tek 2002. godine jedan od naučnika koji je učestvovao u misiji Dimitri Malašenkov potvrdio da je Lajka uginula od toplotnog udara.

Uprkos tome što se nije vratila živa na Zemlju, ostavila je dubok trag u istoriji svemirskih istraživanja, postala lice brenda jednih cigareta iz SSSR, tema pesme Arcade Fire i čak inspirisala lik Marvelovog Kozma, svemirskog psa.

Bez njene žrtve, bilo bi daleko teže poslati prve ljude u svemir i zato je njeno putovanje, "mali korak za psa, ali veliki za čovečanstvo".

Komentari (0)

Magazin