Nauka

Astronauti iz Švedske, Turske i Italije se vratili na Zemlju: Uspešno okončana misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

16:43

Astronauti iz Švedske, Turske i Italije se vratili na Zemlju: Uspešno okončana misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Astronauti iz Švedske, Turske i Italije se vratili na Zemlju: Uspešno okončana misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Copyright Tanjug/Axiom Space via AP

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti iz Turske, Italije i Švedske vratili su se danas na Zemlju, okončavši privatnu tronedeljnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Trojicu astronauta je pratio penzionisani astronaut iz NASA koji sada radi za Aksiom spejs, hjustonsku kompaniju koja je organizovala čarter let, preneo je AP.

Posada se vratila u kapsuli Spejesksa koja je pala padobranom u Atlantski okean kod obale Floride.           

Bivši pilot borbenog aviona i kapetan Turkiš erlajnsa Alper Gezeradži postao je prva osoba iz svoje zemlje koja je letela u svemir.

Pored njega posadu su činili pukovnik italijanskog vazduhoplovstva Valter Viladej, Šveđanin Markus Vand, bivši pilot borbenog aviona izabran za rezervnog astronauta od strane Evropske svemirske agencije 2022. godine i Majkl Lopez-Alegrija, koji se nalazio u njihovoj pratnji.    

Turska, Italija i Švedska su finansirale misiju, plativši otprilike po 55 miliona dolara.

Bila je to Aksiomova treća privatna misija na svemirsku stanicu.

Četvrta je planirana kasnije ove godine.

Dok su bili u orbiti, astronauti su izvodili naučne eksperimente i ćaskali sa školarcima i zvaničnicima iz svojih zemalja.      

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin