Nauka

Drevni svitak, ugljenisan tokom erupcije Vezuva, krije tajnu Platonovog groba

Komentari

Autor: Popular Science

28/04/2024

-

16:44

Drevni svitak, ugljenisan tokom erupcije Vezuva, krije tajnu Platonovog groba
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim istraživača dešifrovao je na hiljade novih reči skrivenih u drevnom svitku, ugljenisanom usled erupcije Vezuva, zahvaljujući "bioničkom oku", a sada smatraju da su došli do mogućeg otkrića o grobu filozofa Platona.

Kolekcija od 1.800 svitaka, koja se nalazila na imanju, poznatom kao "Vila od papira" gotovo je u trenutku ugljenisana, tokom erupcije Vezuva 79. godine, a zatim prekrivena pepelom. 

Istraživači na osnovu dosadašnjih otkrića imaju razloga da veruju da je drevna biblioteka pripadala tastu Julija Cezara. Iako je ona originalno pronađena 1792. godine, tekstovi sa svitaka bili su nečitljivi, zbog lošeg stanja u kom su se nalazili, ali poslednjih godina zahvaljujući savremenim tehnologijama naučnici dolaze do neprocenjivih informacija o toj kolekciji, piše "Popular Science".

Tako su u februaru organizatori objavili da je tim uspešno preveo 2.000 karaktera u jednom od svitaka, tako što je koristio softver za mašinsko učenje i programiranje kompjuterskog vida. Sada je druga grupa istraživača uz pomoć takozvanog "bioničkog oka" otkrila i više od toga.

Prema pisanju italijanske agencije ANSA, stručnjaci su koristili infracrveno hiperspektralno snimanje zajedno sa relativno novim pristupom, poznatim kao optička koherentna tomografija kako bi "videli" ugljenisani materijal.

Optička koherentna tomografija obično se koristi u optometriji, kako bi se fotografisalo očno dno, ali u ovom slučaju, kombinacija alata omogućila je naučnicima da se probiju kroz slojeve ugljenika i pročitaju veliki deo svitka, detektujući bledi trag rukopisa, koji je sada nevidljiv ljudskom oku.

Deluje da je u okviru ovog poduhvata tim uspeo da razreši veliku misteriju u istoriji filozofije o tome gde se nalazi Platonov grob. Ispostavilo se da je mislilac navodno sahranjen u bašti pokraj svetilišta posvećenog muzama u sklopu Platonove akademije u Atini.

Štaviše, tekst detaljno prikazuje odlučujuću noć u životu filozofa, koji je na kraju navodno podlegao bolesti. Platon je navodno imao visoku temperaturu i nisu mu prijali pokušaji muzičara da mu olakšaju muke svirajući "slatke melodije" na flauti. Prema svitku, čak je kritikovao njihov "bedni osećaj za ritam". 

U tekstu je takođe i Platonova biografija, u kojoj se navodi da je filozof prodat u roblje 404. ili 399. godine pre nove ere. Pre novog otkrića, istoričari su verovali da je reč o 387. godini.

Istraživači se tu ne zaustavljaju. Tim će koristiti "bioničko oko" i za buduća skeniranja i to sve do 2026. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin