Nauka

I april bio vreliji od ijednog pre: Za nama je jedanaest meseci rekordnih temperatura

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2024

-

07:46

I april bio vreliji od ijednog pre: Za nama je jedanaest meseci rekordnih temperatura
Klimatske promene - Copyright AP/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

April 2024. bio je topliji od ijednog prethodnog aprila otkad postoje merenja, čime je nastavljen 11-mesečni niz obaranja temperaturnih rekorda, poručuju naučnici "Kopernikusa", evropskog servisa za klimatski monitoring.

Temperature su prošlog meseca bile u proseku 0,67 stepeni Celzijusa više u odnosu na srednje vrednosti za april u periodu između 1991. i 2020. godine, a 0,14 stepeni Celzijusa iznad ranijeg rekorda postignutog istog meseca 2016. godine.

Mart je takođe oborio prethodni rekord za desetinu stepena, piše Euronews.

U Evropi su prosečne temperature tokom aprila bile 1,49 stepeni Celzijusa iznad srednje vrednosti za period između 1991. i 2020, što znači da je reč o drugog najtoplijem aprilu za Stari kontinent.

U istočnoevropskim regionima vladale su naročito visoke temperature, dok su u Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj, zabeležene temperature ispod proseka.

Da li su natprosečne temperature posledica El Ninja?

Temperatura okeana takođe je odraz neobično toplog perioda, budući da su na svetskom nivou prosečne vrednosti za površinu mora u aprilu iznosile 21,04 stepena Celzijusa, odnosno najviše za taj mesec i samo marginalno ispod 21,07 stepeni, koliko je zabeleženo u martu.

El Ninjo je počeo da slabi zbog prirodnih uslova, ali su prošlog meseca temperature vazduha u blizini mora ostale neobično visoke. 

Taj meteorološki fenomen ne objašnjava u potpunosti ni zašto je došlo do niza obaranja rekorda u poslednjih jedanaest meseci, s tim da se to već jednom dogodilo i to tokom 11 meseci 2015. i 2016. godine.

"El Ninjo je dostigao vrhunac početkom godina, a temperatura površine okeana sada se vraća u neutralne uslove", kaže Karlo Buontempo, direktor "Kopernikus" servisa za klimatske promene.

"Međutim, iako varijacije u temperaturama koje se povezuju sa prirodnim ciklusima poput El Ninja dolaze i prolaze, dodatna energija koja biva zarobljena u okeanu i atmosferi, zbog povećanja koncentracije izazivača efekta staklene bašte nastaviće da gura svetske temperature ka novim rekordima", dodaje stručnjak.

Vlažno vreme i suše u Evropi

Većina severozapadne, centralne i severoistočne Evrope zabeležila je neobično vlažan april, dok su veliki delovi istočne Španije, Italije, zapadnog Balkana, Turske, Ukrajine i juga Rusije, kao i Islanda, bili suvlji od proseka za to doba godine.

Širom južne Evrope suša je mesecima predstavljala problem, a u španskoj pokrajini Kataloniji u februaru su rezerve vode u rezervoarima pale na ispod 16 procenata. Kiša je pala tek nedavno i tek tada su ublažene restrikcije vode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin