Nauka

Spremite se za spektakl na nebu - kiša meteora večeras, kažu da je najsjajnija i da se može videti više od 100 padalica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2021

-

18:29

Spremite se za spektakl na nebu - kiša meteora večeras, kažu da je najsjajnija i da se može videti više od 100 padalica
Spremite se za spektakl na nebu - kiša meteora večeras, kažu da je najsjajnija i da se može videti više od 100 padalica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveću šansu da vidite ne jednu, nego više od 100 zvezda padalica imaćete večeras, a najlepše će se videti posle 23 časa, odnosno od ponoći do zore.

Ova kiša metora poznata je i kao "Kiša Perseida" i važi za jednu od najlepših, jer je grupa ovih meteora uglavnom brojnija nego inače, pa je samim tim i najsjajnija. 

Zbog toga ovaj spektakl na nebu najbolje da posmatrate negde gde je nebo otvoreno, gde vazduh nije zagađen i nema nikakvog veštačkog svetla - čak ni onog sa mobilnog telefona.

profimedia

 

Kako navodi sajt Spejs.com (Space.com) ova "sjana kiša" se dešava, jer Zemlja svake godine na svom putu oko Sunca prolazi stazom komete Svift Tutle u periodu od 17. jula do 24. avgusta. Međutim, svoj "vrnunac" na tom putu, kako dalje navodi ovaj sajt, doživljava u periodu između 11. i 13. avgusta. To zapravo znači da je tada moguće videti najveći broj "zvezda padalica" za kratko vreme.

Šta je metorska kiša i zbog čega su Perseidi posebni?

"Meteroski roj" ili "Meteorski pljusak" predsavlja pojavu kada veći broj njih dolazi iz jedne tačke na nebu tokom kraćeg perioda. Metori se javljaju kada meteoridi, pri velikoj brzini, uđu u zemljinu atmosferu i tada dolazi do pojave svetlosti tj. sagorevanja, pa se zbog toga i nazivaju zvezdama. Većina njih je manja od zrna peska, a pri prolasku pored Zemlje u potpunosti sagorevaju i nikada ne stignu do nas.

Kako navodi sajt Karpankotem (carpencotem.rs), prosečna brzina "kiše Perseida" je 70 kilometara kroz sekundu. Manji meteori isparavaju i ostavljaju za sobom svetao trag svetlosti. Sa druge stane, veći meteori mogu da eksplodiraju u atmosferi u vidu vatrenih kugli. 

Inače, ova meteorska kiša jedan je od najuzbudljivijih događaja mnogim "lovacima" na meteore upravo jer je najsjajnija.

profimedia

 

Mitovi i legende povezane sa Perseidima

Prema grčkoj mitologiji, Persej je bio heroj koji je odrubio glavu Gorgoni Meduzi i kasnije se oženio Andromedom. Imali su zajedno devetoro dece, a reč "Perseidi“ potiče od grčke reči „Perseides“ koja se odnosi na Persejeve potomke.

Sa druge strane, u nekim katoličkim tradicijama, Perseidi su poznati i kao "suze svetog Lavrentija", jer se njihov maksimum otprilike poklapa sa datumom kada je ovaj svetac postigao mučeništvo.

Perseidi su takođe povezani sa bogom Priapom. Za njega su Rimljani verovali da oplođuje polja jednom godišnje na dan kada je kiša dostizala maksimum.

Komentari (0)

Magazin