Nauka

Planeti možda preti klimatski slom: Naučnici digli uzbunu zbog novih podataka, prognoze su zabrinjavajuće

Komentari

Autor: Live Science

09/07/2024

-

19:44

Planeti možda preti klimatski slom: Naučnici digli uzbunu zbog novih podataka, prognoze su zabrinjavajuće
Planeti možda preti klimatski slom: Naučnici digli uzbunu zbog novih podataka, prognoze su zabrinjavajuće - Copyright Tanjug AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju. 

Svaki mesec od juna 2023. bio je topliji od onog koji mu je prethodio, pa je prosečna globalna temperaturu između jula 2023. i juna 2024. za 1,64 stepena viša nego pre Industrijske revolucije u 19. veku, kada su ljudi počeli da sagorevaju fosilna goriva i oslobodili ogromne količine gasova staklene bašte u atmosferu.

"Ovo je više od statističke neobičnosti i ističe veliku i kontinuiranu promenu u našoj klimi. Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema u nekom trenutku završi, sigurno ćemo gledati kako se novi rekordi obaraju kako klima nastavlja da se zagreva. To je neizbežno, osim ako ne prestanemo da dodajemo gasove staklene bašte u atmosferu i okeane", naveo je u saopštenju Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene Kopernikus (C3S) pri EU, koja je objavila izveštaj o rastu temperatura.

Tanjug AP/Noah Berger

 

Niz od 12 meseci delimično je uzrokovan El Ninjom (klimatski ciklus prilikom kojeg vode u tropskom delu istočnog Pacifika postaju toplije nego inače) koji je trajao od juna 2023. do maja 2024., što je dovelo do temperatura mora iznad proseka širom istočnog i centralnog dela ekvatorijalnog Pacifika, piše Live Science.

"Klima je i dalje alarmantna. Poslednjih 12 meseci obara rekorde kao nikada ranije, što je izazvano prvenstveno našim emisijama gasova staklene bašte i dodatnim podsticajem od El Ninja u tropskom Pacifiku“, saopštila je zamenica direktora C3S Samanta Berdžes.

Naučnici smatraju da je globalno zagrevanje od dva stepena iznad temperatura pre Industrijske revolucije važan prag. Dalji rast temperature znatno povećava verovatnoću razornog i nepovratnog klimatskog sloma. 

Ali 1,5 °C je takođe važna granica. Sa tim porastom svetska klima se približava višestrukim prelomnim tačkama koje će izazvati toplotne talase, poplave, glad i široko rasprostranjeno uništavanje ekosistema, upozorile su Ujedinjene nacije u specijalnom izveštaju za 2018. 

Prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine, skoro 200 zemalja se obavezalo da će ograničiti porast globalne temperature na 1,5 °C i bezbedno ispod 2 °C. 

Iako su nova otkrića zabrinjavajuća, u izveštaju se naglašava da su granice od 1,5 °C i 2 °C mete za planetu u periodu od 20 do 30 godina, što znači da obećanja još uvek nisu zvanično prekršena. 

Tanjug AP/Noah Berger

 

Ali malo je verovatno da će rekordno visoke temperature pasti uskoro, kažu istraživači. Naučnici su se u početku nadali da bi kraj El Ninja mogao planeti da odloži zagrevanje, ali se predviđa da će SAD i dalje imati temperature toplije od proseka do kraja leta, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu. 

"Sada procenjujem da postoji otprilike 95 odsto šanse da 2024. završi ispred 2023. kao najtoplije godine od kada su počele da se beleže globalne temperature površine sredinom 19. veka“, napisao je Zik Hausfater, klimatolog u američkoj neprofitnoj organizaciji Berkeley Earth na mreži X.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin